Насловна Најновије Дуо драма “Патријарх Павле – бити човјек међу људима и нељудима“ одушевила...

Дуо драма “Патријарх Павле – бити човјек међу људима и нељудима“ одушевила публику

49
0

На Хан Пијеску изведена је позоришна представа „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“, по тексту Јована Јањића у продукцији Српског позоришта из Мађарске, чиме су завршене овогодишње „Видовданске свечаности“.

Окосница ове дуо драме су духовне и филозофске поуке, којима се блаженопочивши патријарх Павле борио за мир у свијету и душама људи, те за ублажавање патњи народа страдалог у минулим ратним метежима на простору бивше Југославије.

Глумац Милан Малбаша у овој дуо драми тумачи лик патријарха Павла, а глумац Позоришта на Теразијама Александар Дунић, новинара који води разговор са Његовом светошћу.

Редитељ представе је Милан Рус, који је и директор Српског позоришта у Мађарској.

Малбаша је за Срну рекао, да су до сада ову представу одиграли одиграли 63 пута, те да су, гдје год дођу, реакције публике Фанстастичне, а тако је било и синоћ на Хан Пијеску.

„То ми је велико охрабрење и сретан сам што ми је Бог додијелио да играм баш патријарха Павла“, истакао је Малбаша.

Он је додао да је за њега играти и тумачити лик патријарха велика ствар, али и велика одговорност.

Малбаша је подсјетио да је редитељ представе Милан Рус, који је и директор Српског народног позоришта у Будимпешти, разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном, који је обезбиједио средства за представу чија је премијера играна у Мађарској, а потом у Србију у Јагодини.

Видовдан се на Хан Пијеску обиљежава духовним и свјетовним манифестацијама већ 106 година, а једна од њих су „Видовданске свечаности 2024“, које организује Јавна установа Центар за омладину и спорт „Поглед“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВласеничанин ухапшен због неплаћених казни
Сљедећи текстГурна: Дјело Иве Андрића шири душу читалаца