Насловна Најновије Егић: Напад на колону ЈНА био припремљен и очекиван

Егић: Напад на колону ЈНА био припремљен и очекиван

60
0

Министар рада и борчко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, рекао је да је напад на колону ЈНА која се на данашњи дан 1992. године повлачила из Тузле, био унапријед припремљен и очекиван и да нема говора о некој случајности.

Егић је на обиљежавању 32 године од овог догађаја на Брчанској малти у Тузли, рекао да о томе говори и то да су биле постављене камере на згради преко пута које су све снимиле.

„Окупили смо се данас овдје да одамо помен и почаст невино страдалим војницима ЈНА, који су се по договору са тадашњим републичким и градским властима у Тузли у мирнодопској колони, након договора постигнутог 26. априла у Скопљу, повлачили, односно напуштали овај град“, рекао је Егић.

Он је навео да су војници мучки нападнути на овом мјесту и да о некој случајности нема ни говора.

Помен, воштанице и бијеле руже за страдале из “Тузланске колоне” - Glas  Srpske

„Ми знамо да је само на овом мјесту убијен 51 војник, 78 је рањено, а 44 је ухапшено, заробљено и одведено, гдје су мучени најстрашнијим мукама, пребијани, тучени и све најгоре“, навео је Егић.

Он је рекао да су људи који су то урадили, били осокољени догађајем који се десио непосредно прије тога у Сарајеву и да су мислили да то тако може проћи без посљедица и казне.

„Нажалост, били су у праву. Као и у Сарајеву, ни овдје нико није одговарао за овај злочин. О намјерама да је све било планирано и организовано говоре и подаци да су и `Патриотска лига` и `Зелене беретке` још 1991. године били формирани као некакви војни огранци тадашњих муслиманских партија, у Сарајеву, а такође у другим градовима у БиХ“, додао је Егић.

Према његовим ријечима, податак који каже да је из Тузланске регије протјерано више од 80.000 Срба, говори о намјерама тадашњег руководства, а и садашње бошњачке политике у Федерацији, а и у читавој БиХ.

Obeležena godišnjica i pomen poginulim pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni  - JMU Radio-televizija Vojvodine

На Брчанској малти у Тузли служен је помен погинулим припадницима ЈНА убијеним прије 32 године у мучком нападу муслиманских снага, док су се по претходном договору, мирно повлачили из тузланске касарне.

Претходно су на мјесту страдања на Брчанској малти, положене бијеле руже и запаљене свијеће.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли, која је на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну.

ИЗВОРСрна, фото Глас Српске
Претходни текстДодик изразио захвалност Будимпешти што ће гласати против резолуције о Сребреници
Сљедећи текстСјећање на страдале у поплавама у Добоју 2014. године