Насловна Најновије Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице

Електронски рецепти поново у функцији, обавезне електронске здравствене картице

123
0

Електронско прописивање рецепата од данас је поново у функцији, саопштио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

– Напомињемо осигуранике да са собом носе своје електронске здравствене картице како би могли да остварују здравствену заштиту и подижу лијекове у апотекама – истакли су у саопштењу.

Истичу да је искључива употреба електронске картице најбоља заштита личних података и комплетног система, јер евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система уз употребу картице нису могуће.

– Електронска картица обезбјеђује јединствену идентификацију корисника, те елиминише потребу за ручним уношењем података, попут имена и презимена или јединственог матичног броја пацијената, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту његових медицинских и личних података – наглашава се у саопштењу.

Нагласили су да је важно да пацијенти увијек са собом имају картицу јер и у случају евентуалних проблема са очитавањем картице, здравствени радници ће имати могућност да у систем унесу број картице, али више не могу да уносе личне податке пацијената.

– Подсјећамо да је искључива употреба електронских картица била предвиђена од 1. јануара ове године, али због хакерског напада на Интегрисани здравствени информациони систем, тај рок је морао бити пролонгиран – навели су у саопштењу.

Након хакерског напада на ИЗИС постепено је омогућаван рад у овом систему, водећи рачуна о безбједносном аспекту, те су се, након детаљнихтестирања, стекли услови за поновно омогућавање прописивања електронских рецепата, као и употребу електронске здравствене картице.

– Електронско прописивање рецепата значи да љекари више не морају да штампају рецепте, а пацијент се у апотеку јавља само са е картицом и на основу ње добија прописану терапију – закључили су у саопштењу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСервисне информације из Супернове
Сљедећи текстПуцар: Саслушање радника СИПА-е непотребно – Лукић радио према закону