Насловна Вијести Заборављени коријени: Црква Светог Илије у Илијашу

Заборављени коријени: Црква Светог Илије у Илијашу

65
0

Постојање српског народа широм земаља западно од Дрине исписали су храмови, гробови и мученичке гробнице српских предака. У Илијашу, половином 19. вијека, Срби на мјесту раније цркве брвнаре подижу нови храм посвећен Светом Пророку Илији.

Уз храм, отворена је и прва школа на овом подручју чије је проширење нешто касније финансирао лично краљ Александар Карађорђевић.

Свака чизма газила је српску нејач на свом овом пространству, а споменици мученицима низани су један за другим како је који рат надолазио.

Сваком освајачу Срби би се успротивили и крвљу плаћали борбу за своју Босну и своју слободу. Након егзодуса Срба из Сарајева 1996. године, иако је посљедњи рат увелико завршен, храм у миру је запаљен, а гробови оскрнављени. Потпуно разарање зауставили су грчки војници.

Хитна је замјена кровне конструкције и покривача храма. Обнавља се и зграда некадашње школе коју је 1930. године својим средствима подигао краљ Александар Карађорђевић.

У овој згради планирана је изградња апартмана који ће бити на располагању вјерницима када буду долазили да посјете гробове својих предака и храм у Илијашу.

ИЗВОРkatera.news
Претходни текстМатична библиотека Источно Сарајево, активности за 2023. годину ,прилог РТВИС, 30.1.2023 (ВИДЕО)
Сљедећи текстПредставници Електротехничког факултета у посјети Националном Гунма Универзитету у Маебашију, Јапан