Насловна Вијести Загреб: Немамо намјеру да заоштравамо односе са Србијом

Загреб: Немамо намјеру да заоштравамо односе са Србијом

43
0

Хрватска Влада саопштила је да јој није у интересу и да нема намјеру да заоштрава тензије са Србијом и да је одлука да предсједнику Србије Александру Вучићу буде забрањено да приватно посјети Јасеновац и Пакрац донесена принципијелно.

– Постигнути су помаци у односу са Србима, што је видљиво је и из политичког живота, учешћа представника српске мањине у Влади, те потезима који јачају повјерење и суживот – саопштено је из Владе Хрватске.

Из хрватске Владе истичу да је одлука о забрани предсједнику Србије да приватно посјети Хрватску донесена из два разлога.

– Први је тај што су хрватске власти из незваничних извора добиле информацију о намјери доласка Вучића, односно хрватска страна није званичним путем информисана о намјери могуће посјете – додаје се у саопштењу.

У Влади Хрватске сматрају да је то „неприхватљиво и у супротности са дипломатском праксом“, пренио је „Вечерњи лист“.

Званичници Србије оштро су реаговали да ову одлуку хрватских власти, а премијер Ана Брнабић је истакла да је ријеч о највећем скандалу у модерној историји односа Србије и Хрватске.

Из МУП-а Србије је саопштено да ће од данас сви функционери хрватске државе, сви носиоци службених или дипломатских пасоша морати посебно да најаве и образложе своју посјету или пролазак кроз Србију и биће стављени на посебан режим контроле.

Предсједник Србије Александар Вучић планирао је данас приватно да посјети Јасеновац и Пакрац, али му хрватске власти нису дозволиле улазак у ту земљу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈедна или једина планина на истоку Србије – На овом мјесту налази се камен и бунар Марка Краљевића
Сљедећи текстПорука из Српске и Србије: Забрана уласка Вучићу антицивилизацијски потез Хрватске