Насловна Најновије Загреб одбацио наводе из протестне ноте Београда

Загреб одбацио наводе из протестне ноте Београда

134
0
Министарство спољних и европских послова Хрватске одбацило је наводе из протестне ноте Министарства спољних послова Србије да је изјава хрватског шефа дипломатије Гордана Грлић Радмана мијешање у унутрашња питања Србије.
 
Из хрватског Министарства наводе да је Грлић Радман констатовао чињеницу о неусклађивању Србије са спољном и безбједносном политиком ЕУ из угла сукоба у Украјини.

– Овакве изјаве из Србије још једном показују свјесно и институционално негирање чињеница о природи догађаја у Украјини, односно стварни став Србије према томе – наводи се у саопштењу.

Из Министарства спољних и европских послова Хрватске истичу да европска породица има своје вриједности које укључују и поштовање међународног поретка, а који је Русија нарушила, преноси „Вечерњи лист“.

– Као што смо већ истицали, не може се бити кандидат за чланство у ЕУ и користити све добробити тога, а притом непринципијелно и прорачунато избјегавати осуду Русије и политику ЕУ у вези с тим – наводи се у саопштењу.

Министарство спољних послова Србије упутило је данас протестну ноту Амбасади Хрватске у Београду поводом изјава хрватског шефа дипломатије упућених против предсједника Србије Александра Вучића и Србије у цјелини.

Из Министарства су указали да те изјаве представљају даљи наставак изградње атмосфере мржње према Србији и српском народу и нарушавају заједничку политику промовисања мира и стабилности у региону.

У ноти се изражава очекивање да ће се високи званичници Хрватске у наредном периоду уздржати од изјава које представљају мијешање у унутрашње ствари Србије, те водити политику помирења и добросусједских односа двије државе. /

ИЗВОРСрна
Претходни текстЕмисија „Пулс града“, 25.2. (Видео)
Сљедећи текстКарате клуб „Славија“ остварио одличан успјех у Билећи