Насловна Најновије Заказани ванредни предсjеднички избори у Ирану

Заказани ванредни предсjеднички избори у Ирану

58
0
Савјет старатеља Ирана одобрио је одлуку о одржавању ванредних предсједничких избора након погибије Ебрахима Раисија у паду хеликоптера, рекао је званични портпарол Савјета Хади Тахан Назиф.
 

– Савјет старатеља се сложио да се предсједнички избори одрже 28. јуна – рекао је он за ТВ канал ИРИБ.

Портпарол иранске изборне канцеларије Мохсен Еслами рекао је да ће ванредни предсједнички избори у Ирану бити одржани 28. јуна.

Савјет старатеља, натпарламентарно тијело састављено од припадника свештенства, задужено је за одобравање кандидатура за извршна мјеста у влади земље, укључујући и мјесто председника Ирана.

Подсјећамо, у иранској провинцији Источни Азербејџан срушио се 19. маја хеликоптер са иранским предсједником. Међу онима на броду били су министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахиан, гувернер провинције Источни Азербејџан Малек Рахмати и имам Мохамед Али Але-Хашем.

Формирана је комисија која ће истражити узроке трагедије. Потпредсједник Мохсен Мансури постао је привремени предсједник Ирана.

Извор у руској Државној думи рекао је за ТАСС да ће предсједник Државне думе Вјачеслав Володин представљати Русију на церемонији испраћаја Раисија.

Извор: rt.rs

ИЗВОРртрс
Претходни текстПетковић: Усвајање резолуције доводи до нових тензија
Сљедећи текст“Пулс града”, 21.5.2024. (Видео)