Насловна Најновије Заставе Српске и Србије испред Народне скупштине у Београду

Заставе Српске и Србије испред Народне скупштине у Београду

169
0

Испред Народне скупштине Србије, вечерас су поводом Сретења – Дана државности Србије, постављене заставе Републике Српске и Србије.

Србија обиљежава Сретење – Дан државности, 220 година од Првог српског устанка и 189 година од Сретењског устава, којим је започео развој савремене српске државе.

На манифестацијама које су одржане у Орашцу, Опленцу, Крагујевцу и Београду, присуствовали су највиши званичници Србије и Републике Српске.

Предсједник Србије Александар Вучић, уручио је вечерас у Београду, поводом Дана државности, највише државно признање сретењско ордење заслужним појединцима и институцијама из Србије, Српске, Црне Горе, али и иностранства.

Церемонији уручења више од 110 ордења у згради Предсједништва присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, Његова светост патријарх српски Порфирије, те званичници Републике Српске и Србије.

Srpska i Srbija spremne za proslavu Dana srpskog jedinstva - Glas Srpske

Из Републике Српске је шест добитника ордења. Сретењски орден првог степена добили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић за изузетну сарадњу Србије и Српске и академик Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српскеза, за допринос у области правних наука.

Постхумно златну Медаљу за храброст „Милош Обилић“ добио је Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је у 15. години погинуо 1993. године у БиХ. Орден за Споменка, одликованог за изузетну храброст и дјело хероја, преузео је његов рођак Младен Стојановић.

Карађорђеву звезду првог степена добили су глумац Никола Пејаковић за нарочите заслуге и успјех у јавним дјелатностима, а другог степена млада глумица Биљана Чекић из Републике Српске, посебно за улогу у филму „Дара из Јасеновца“, док је Сретењски орден другог степена добило Народно позориште Републике Српске.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстСпоменко Гостић – дјечак који је схватио суштину борбе за слободу
Сљедећи текстВатрометима у Источном Сарајеву обиљежен Дан државности Србије