Насловна Најновије За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против сезонског грипа

За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против сезонског грипа

99
0

У Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци и регионалним центрима Требиње, Фоча, Добој, Источно Сарајево и Зворник, за седам дана утрошено је укупно 1.800 доза комерцијалних вакцина против сезонског грипа, речено је Срни у Институту.

У Институту су навели да је вакцинација против грипа почела 3. новембра, те да је обезбјеђено 3.500 доза вакцина за лица која немају право на бесплатну вакцинацију, а желе да се вакцинишу.

Ова количина је набављена у складу са потрошњом претходних година.

Вакцинација у Институту могућа је радним данима од 8.00 до 14.00 часова.

Цијена комерцијалне вакцине иста је као и прошле године и износи 28 КМ.

У Институту за јавно здравство Републике Српске навели су да је набављено и 20.000 доза вакцине за потребе вакцинације категорија становништва које имају право на бесплатну вакцинацију, а које су подијељене домовима здравља у Српској.

Годишње у свијету грип погађа од пет до 10 одсто одраслих и између 20 одсто и 30 одсто дјеце, а најбољи начин заштите је годишња вакцинација, рекла је раније Срни начелник Службе за епидемиологију Института за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир.

Вукмирова је навела да је сезонски грип акутна вирусна инфекција узрокована различитим сојевима вируса грипа који циркулишу у свијету.

Она је додала да се грип преноси капљичним путем, када обољели кише, кашље или говори, те рукама додирује уста или нос или преноси вирус са предмета као што су кваке, тастатуре, телефони и друго.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВласеница: Пијани мушкарац нанио повреде другом лицу
Сљедећи текстПредстављање туристичке понуде Српске на сајму у Солуну