Насловна Најновије За 10,37 одсто смањен број незапослених лица у Источном Сарајеву

За 10,37 одсто смањен број незапослених лица у Источном Сарајеву

113
0

На подручју града Источно Сарајево, који обухвата шест општина, у јулу су се на евиденцији незапослених налазила 4.734 лица која активно траже запослење, што је за 548 лица или 10,37 одсто мање у односу на исти период прошле године.

У општини Пале у јулу су на евиденцији незапослених била 1.434 лица, на Сокоцу 1.135, у Источној Илиџи 1.009, у Источном Новом Сарајеву 934, те по 111 лица у Источном Старом Граду и Трнову, наведено је у информацији Завода за запошљавање Републике Српске, коју је на посљедњој сједници усвојила Скупштина града Источно Сарајево.

На подручју шест општина у саставу града на евиденцији незапослених је 680 демобилисаних бораца, 233 члана породица погинулих бораца и 53 ратна војна инвалида.

Подаци о квалификационој структури показују да је и даље највећи број незапослених са средњом стручном спремом, 1.836 лица или 39 одсто, 1.324 квалификована лица или 27 одсто и 885 са високом стручном спремом или 19 одсто.

Најбројнија занимања у трећем степену стручне спреме су продавач, бравар, аутомеханичар, возач теретних возила, металостругар и кувар.

Са средњом стручном спремом на евиденцији је највише матураната гимназије, машинских, економских, туристичких и шумарских техничара.

У оквиру седмог степена стручне спреме најбројнији су дипломирани економисти, правници, професор разредне наставе, педагози и инжењери пољопривреде.

У информацији се наводи да се за седам мјесеци на евиденцију Завода за запошљавање јавило 1.527 лица, од којих 1.292 због престанка радног односа, док се први пут, односно без радног искуства, пријавило 235 лица.

Најчешћи разлози за престанак радног односа су истек уговора на одређено вријеме, технолошки вишак и споразумни прекид радног односа.

ИЗВОРSrna
Претходни текстИсточно Ново Сарајево: Око 350 пензионера присуствовало традиционалном дружењу (ВИДЕО)
Сљедећи текстФК Фамос: Томашевић за први тријумф јуниора, Бујак потопио кадете