Насловна Вијести Због постављања фотографија убијених Срба, кривична пријава начелнику Братунца

Због постављања фотографија убијених Срба, кривична пријава начелнику Братунца

246
0

Данас је, због постављања фотографија убијених Срба дуж регионалног пута Братунац-Поточари, стигла кривична пријава начелнику Братунца Срђану Ранкићу. Ранкић се поводом овога огласио саопштењем на својој фејсбук страници, а саопштење преносимо у цјелини:

,,Данас је на моју адресу стигла кривична пријава од стране Тужилаштва Републике Српске као осумњиченом за почињено кривично дјело „Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње“, из члана 359. став 1 КЗ РС, а у вези са постављањем фотографија убијене српске дјеце, цивила и војника током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-95, дуж регионалног пута Братунац-Поточари.

Подсјећам да је током рата у Средњем Подрињу и Бирчу убијено 3267 Срба и за те злочине до данас нико није одговарао. Ове године је 2. јула у Братунцу обиљежено 30 година од страдања српског народа и као предсједник Организационог одбора за обиљежавање страдања Срба упутио сам позиве свим релевантним домаћим и међународним представницима власти, те амбасадама страних држава у БиХ, како би присуствовали помену. Осим представника амбасаде Републике Србије и Русије, нико други се није одазвао том позиву. Желећи да међународној јавности скренемо пажњу на српске жртве, и да за злочине над њима још нема адекватне казне, помогао сам породицама погинулих и несталих Срба, да дуж пута који води од Братунца ка Сребреници поставе фотографије настрадалих Срба. То је био једини начин да представницима међународне заједнице, који су присуствовали комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, покажемо лица страдалих Срба, невине дјеце и цивила од којих они већ 30 година окрећу главу.

Оно што ме посебно увриједило, као човјека а и члана породице која је у протеклом рату изгубила 86 чланова сродника, јесте чињеница да Тужилаштво Републике Српске подиже оптужницу против мене за „Јавно изазивање и подстицање насиља и мржње“.

Непрестано читам ову оптужницу и постављам себи иста питања: Како је могуће да ме институције Републике Српске оптужују за ово? Да ли је могуће да су наше српске жртве јавна увреда и за кога? Да ли су њихови невино дати животи чин мржње према некоме? И према коме?

Немојте да се чудите, драга моја браћо, што нас Међународни судови и Суд БиХ осуђују за све и свашта, када институције Републике Српске овако поступају. Велика се хајка подигла на мене, Срђана Ранкића, начелника општине Братунац, јер сам изгледа проговорио о стварима о којима се мора ћутати, јер сам прекинуо дугогодишњи ланац сарадње између српских издајника и лажних српских патриота удружених са дојучерашњим непријатељима Републике Српске.
Није никакво чудо што су мој опозив покренули удружени заједно са СДА и Рамизом Салкићем. Никада ти људи нису ни бринули о свом народу и његовим жртвама. Све је то била политика, ја теби – ти мени.
Срђан Ранкић неће одступити ни милиметра од својих принципа.
Срђан Ранкић неће устукнути пред оваквим оптужбама.
Срђан Ранкић није заборавио да му је мандат дао народ и за тај народ ја ћу, ако треба, и свој живот дати.
Нема више назад.
Братунац мора напријед!
Ваш начелник,
Срђан Ранкић“

ИЗВОРфб срђан ранкић
Претходни текстВласеница: Пројекат ,,Јачање улоге жена у борби против родно заснованог насиља на подручју општине Власеница“
Сљедећи текстМедицинари траже заштиту здравствених радника од сајбер насиља (ВИДЕО)