Насловна Најновије Измјене наставног плана и програма у оквиру занимања трговац и трговачки техничар

Измјене наставног плана и програма у оквиру занимања трговац и трговачки техничар

44
0

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић разговарала је данас са представницима „Нестро групе“ о унапређењу знања и вјештина ученика неопходних за рад на безинским пумпама и договорена је измјена наставних планова и програма у оквиру занимања трговац и трговачки техничар.

На састанку је констатовано да је ово прва иницијатива послодавца која се спроводи на основу Закона о средњем образовању и васпитању, којим је прописано да се наставни програми могу мијењати до 30 одсто у оквиру постојећих тема у наставном плану и програму, што омогућава школама да ускладе образовање са потребама тржишта рада.

Стојичићева је нагласила да је Министарство отворено за разговоре са послодавцима да би се што већем броју ученика обезбиједила квалитетнија теоријска, али и практична знања у току редовног школовања, која ће им омогућити већу конкурентност на тржишту рада.

Она је похвалила иницијативу „Нестро групе“, јер предлажу конкретне примјере унапређења повезаности образовања са тржиштем рада, као и могућност стицања практичних знања и вјештина на радном мјесту, односно код послодавца, саопштено је из Министарства.

На састанку је договорена сарадња школе и „Нестро групе“ о реализације практичне наставе за ученике који се школују у занимању трговачки техничар.

Стојичићева је истакла да је ово примјер добре сарадње послодаваца са школама и надлежним институцијама ради веће повезаности образовања и тржишта рада.

Министарство просвјете и културе препознало је „Нестро групу“ као значајног партнера имајући у иду да запошљавају око 450 радника у наведеном занимању и да ће ученици који покажу посебну заинтересованост за рад добити прилику за запослење.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Све у вези са продајом земљишта на Јахорини у складу са Уставом и законима Српске“
Сљедећи текстИсточна Илиџа: Обавјештење о суфинансирању за набавку школског прибора