Насловна Најновије Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“ од 28. до 31. маја

Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“ од 28. до 31. маја

85
0

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“ организују од 28. до 31. маја Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“.

Конференција за новинаре поводом отварања Фестивала биће уприличена у понедјељак 27. маја у 12.00 часова у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

На конференцији је предвиђенео обраћање декана Музичке академије Маје Жужа, продекана за умјетност и научно-истраживачки рад Марка Стојановића, руководиоца Смјера за хармонику и члана Музичког комитета Свјетске конфедерације акордеониста Данијеле Газдић и госта Фестивала Гжегожа Стопа из Аустрије.

Фестивал је један од водећих фестивала класичне музике у региону, који посљедњих тринаест година у граду Источно Сарајево окупља најеминентније умјетнике, акордеонисте, пијанисте, извођаче и госте из цијелог свијета, наведено је на званичној страници Универзитета у Источном Сарајеву.

Овогодишње фестивалско такмичење ће се одржати у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

У уторак, 28. маја предвиђена је церемонија отварања фестивала и наступ Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића у Народном позоришту Источно Сарајево.

У сриједу 29. маја наступиће Оливер Керн, клавир, из Њемачке, а 30. маја Ђорђо Делароле, хармоника, из Италије. У петак, 31. маја предвиђен је концерт лауреата такмичења.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање.

Мајсторски курс из хармонике одржаће Гжегож Стопа иу Аустрије, а из клавира Оливер Керн из Њемачке, док ће стручно предавање о теми “Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен“ Ђорђо Делароле из Италије.

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из десет земаља – Њемачка, Аустрија, Италија, Пољска, Чешка, Словачка, Црна Гора, Хрватска, Србија и Црна Гора.

Захваљујући угледу који Музичака академија има у свјетским умјетничким круговима, 2008. године имали су част да буду организатори 58. Свјетског трофеја хармонике, који је од Свјетске асоцијације акордеониста оцијењен као најбоље организован у историји овог такмичења.

„Такође, од 23. до 28. септембра 2025. године бићемо домаћини 78. Свјетског купа хармонике, који ће се у организацији Музичке академије и Свјетске асоцијације акордеониста одржати у Источном Сарајеву“, наводи се у саопштењу. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа данашњи дан рођена пјесникиња Десанка Максимовић
Сљедећи текст„Пулс града“, 16.05.2024. године (Видео)