Насловна Најновије ИРБ Српске остаје најважнији стуб финансијске подршке

ИРБ Српске остаје најважнији стуб финансијске подршке

53
0
Инвестиционо-развојна банка Републике Српске остаје најважнији стуб финансијске подршке развоју и инвестицијама, у партнерству са приватним сектором и међународним финансијским институцијама, чиме омогућује стварање конкурентне и одрживе привреде Републике Српске.
 

– Рад ИРБРС регулисан је Законом о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске који је утврдио 100 одсто власништво Републике Српске. Приједлози закона које је на данашњој посебној сједници утврдила Влада Републике Српске, а који се тичу могућих измјена у начину пословања Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, тек треба да прођу скупштинску процедуру. Када закони буду усвојени у Народној скупштини Републике Српске ИРБРС ће пословање прилагодити важећој легислативи – саопштено је из ИРБ-а.

Како се у саопштењу додаје, стратешки циљеви ИРБРС остају исти – подстицање инвестиција и подршка развоју у Републици Српској.

– То подразумијева унапређење пољопривредне производње, подршку малом и средњем предузетништву, стамбено-пословну изградњу, изградњу инфраструктурних објеката у Републици Српској, повећање запослености, подршку производњи за смањење спољнотрговинског дефицита, равномјеран регионални развој, унапређење корпоративног управљања и тржишта капитала, ефикасан процес спровођења приватизације и реструктурирање предузећа у контексту приватизације, подршку инвестицијама, заштиту животне средине и подршку финансијском сектору – наводи се у саопштењу.

Из ИРБ-а додају да је Влада Републике Српске утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске, по хитном поступку, који предвиђа проширење дјелатности ИРБРС.

– Влада је утврдила и Приједлог закона о допуни Закона о унутрашњем платном промету, којим је предвиђено да послове платног промета може обављати и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, у складу са овлашћењем за пружање тих услуга утврђеним законом којим се уређују њено оснивање, правни статус и дјелатност. Утврђен је и Приједлог закона о допуни Закона о банкама Републике Српске, по хитном поступку. Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби усклађивања са Законом о Инвестиционо-развојној банци Републике Српске – напомињу из ИРБ-а.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСтевандић: Циљ је направити подјеле у Српској, то је најбољи начин за међусрпске сукобе
Сљедећи текстПочео састанак партнера на нивоу БиХ у Мостару