Насловна Најновије „Историју пишу научници, Уставни суд БиХ без српских судија не постоји“

„Историју пишу научници, Уставни суд БиХ без српских судија не постоји“

42
0
Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир поручио је данас да историју пишу научници, а не судови, те нагласио да је образовање надлежност ентитета, а да Уставни суд БиХ без српских судија не постоји.
 
Будимир је рекао да је очекивана реакција Уставног суда БиХ на Правилник у дијелу уџбеника Историје за девет разред Републике Српске с циљем ревизије историје у БиХ.

– То јасно говори како они желе да пишу историју, куда они желе да усмјеравају БиХ и какво мјесто желе српском народу – указао је Будимир.

Он је рекао да Уставни суд БиХ без српских судија не постоји и да га је чак и погрешно звати „крњи Уставни суд“, јер он не може донијети никакве одлуке легално, а легимитет већ одавно нема.

– Оно што је лоше, а то је да је наставио са радом као институција Бошњака и странаца за доношење одлука против Републике Српске – нагласио је Будимир.

Крњи Уставни суд БиХ привремено је обуставио примјену дијела Правилника о наставном плану и програму за основно васпитање и образовање Републике Српске и прилога за наставни предмет Историја за девети разред основне школе који се односи на тему о Републици Српској и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Министарство просвјете и културе Републике Српске оцијенило је да је крњи Уставни суд БиХ одлуком о привременом обустављању дијела Правилника Републике Српске о уџбенику за историју за девети разред основне школе показао намјеру да нанесе штету Српској, јер овакво поступање није у складу са правним нормама.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Каљини код Сокоца освештано и откривено спомен-обиљежје српским борцима и цивилима
Сљедећи текстСутра Покров Пресвете Богородице