Насловна Најновије Источна Илиџа: Цијена одвоза смећа повећана на 13 КМ

Источна Илиџа: Цијена одвоза смећа повећана на 13 КМ

187
0

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа дали су данас сагласност Комуналном предузећу „Комил“ да цијену одвоза смећа и осталих услуга са досадашњих 12 КМ повећа на 13 КМ.

Начелник општине Маринко Божовић рекао је новинарима да је цијена повећана и ради усаглашавања са цјеновником за правна лица са подучја Источне Илиџе узимајићи у обзир и чињеницу да цјеновник није мијењан од 2016. године.

Божовић је рекао и да је поскупљење било неопходно и због велике инфлације и повећања минималног личног дохотка са 700 на 900 КМ, што је оправдано елаборатом који је израђен.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о давању сагласности на приједлог споразума општина Источна Илиџа и Трново о управљању отпадом на депонији „Крупачке стијене“.

Божовић је појаснио да су општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево на себе преузеле обавезу да око депоније која се налази на подручју Трнова, купе додатних 4.000 метара квадратних земљишта, што би омогућило добијање употребне дозволе за дужи временски период.

Према његовим ријечима, опстанак те депоније кључан је за задржавање постојећих цијена за одвоз смећа, јер би у противном смеће морало да се одвози на друге удаљеније депоније, а самим тим би цијена одвоза за грађане била између 20 и 30 КМ.

Одборници су усвојили и информацију о проблему наркоманије на подручју Источне Илиџе за 2022. годину.

Божовић је рекао да је потребно дати подршку припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске на свему што раде с циљем сузбијања овог проблема, наводећи да значајан број кривичних дијела везаних за наркоманију почине и грађани Федерације БиХ /ФБиХ/, с обзиром да Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево граниче са федерацијом.

Усвојене су и одлуке о усклађивању оснивачког акта и формирању комисије за израду елабората Дома здравља Источно Сарајево, које су према Божовићевим ријечима донесене у сарадњи са ресорним министарством.

„Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, као оснивачи, ће независно израдити елаборат који ће усмјерити рад двије локалне заједнице у ком правцу и која локална заједница ће преузети Дом здравља на свој трезор и преузети све обавезе које се тичу договора Дома здравља и самог начина функционисања“, појаснио је Божовић.

Одборници су усвојили и неколико регулационих планова, за које је Божовић рекао да су усклађени са свим позитивним законским прописима.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је да су били против повећања цијена за одвоз смећа јер у овој странци сматрају да је то неоправдано јер је у образложењу за повећање наведено усклађивање цијена са суједним општинама.

„Сматрам да је за то требало урадити детаљне анализе прихода и расхода и тек онда видјети који је нови износ који би био у потребан у буџету. То је потребно да нас убијецде да подржимо ову одлуку“, навео је Ћосовић.

Ћосовић је истакао и да СНСД није подржао и усвајање неколико регулационих планова с обзиром да је за њихово усвајање морају бити испуњени одређени услови, односно потребне су сагласности свих јавних предузећа укључених у тај процес.

„Постоје неке индиције да одређени регулациони планови немају потребну сагласност и зато смо гласали против“, навео је Ћосовић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајава „Оком камере“, Јована Бојанић (Видео)
Сљедећи текстИсточно Ново Сарајево: Сутра избор најбољег спортисте за 2023. годину