Насловна Вијести Источно Сарајево Источно Сарајево: Отварање Међународног фестивала поезије за дјецу и младе

Источно Сарајево: Отварање Међународног фестивала поезије за дјецу и младе

42
0

Вечерас ће бити отворен Међународни фестивал поезије за дјецу и младе из Источног Сарајева, чија је основна идеја да српски језик приближи дјеци и младима.

Ово је јединствена књижевна манифестација за дјецу и младе на просторима Републике Српске која се одржава 21 годину и коју суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Овогодишња манифестација, 21. по реду, носи назив „Вуков азбучник“ и посвећена је српском језику и њеном творцу Вуку Стефановићу Kараџићу, најављено је из Форум театра Источно Сарајево, који је организатор.

Фестивал ће, под мотом „Љепота и једноставност Вукове азбуке“, бити одржан у сриједу и четвртак, 23. и 24 новембра, а циљ му је да кроз поезију, писану, изговорену ријеч и отпјеване стихове, кроз занимљиве и осмишљене садржаје, приближи српски језик младим нараштајима.

У програмима овогодишњег фестивала учествоваће Боро Kапетановић, Тоде Николетић, Соња Падров Тешановић, Мирко Вуковић, Јово Чулић, Раденко Kела, Борис Ђорем, Маријана Петронић, глумац Форум театра Илија Мимић и ученици основних школа Источне Илиџе, побједници у рецитовању на манифестацији Дани Симеуна Милутиновића Сарајлије.

У музичком дијелу програма наступиће Бранимир Росић и његова „Летећа гитара“, која од азбучних слова музику ствара.

С циљем свеобухватнијег стваралаштва Форум театра и отварања свијету језика и живота њеног творца Вука Стефановића Kараџића, настао је и анимирани филм „Вукова анимирана пјесмарица“ у сарадњи са СЦФ „Ниш 98“, а у продукцији Првог кадра Источно Сарајево, који ће бити приказан другог дана Фестивала.

Овогодишњи конкурс поезије за дјецу и младе под називом „Дарови поезије“ посвећен је пјесникињи Дари Секулић.

Радове који су стигли из цијелог региона ишчитавала је Данијела Мрда, магистар књижевноисторијских наука, те је и одабрала најуспјешније, а проглашење побједника конкурса планирано је за четвртак у 14.00 часова у сали Kултурног центра Источно Ново Сарајево.

На овој књижевној манифестацији до сада су наступили најпознатији пјесници из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ, што је допринијело да је Фестивал постао најзначајнија манифестација у Републици Српској која чува српски језик, писмо и страст која долази из пера младих, али и старијих пјесничких глава.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Источно Сарајево биће отворен у 16.00 часова у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.

ИЗВОРсрна, фото Српска инфо
Претходни текстЈак земљотрес погодио Турску: Десетине повријеђених, људи у паници скакали са балкона
Сљедећи текстАМС РС: Поледица у вишим предјелима, преко мостова и надвожњака