Насловна Најновије Источно Сарајево: У прошлој години подигнуте 284 оптужнице

Источно Сарајево: У прошлој години подигнуте 284 оптужнице

74
0

Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву, прошле године подигло је 284 оптужнице, од чега у предметима корупције и привредног криминала 10, а у предметима општег криминала 274.

Секретар Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву Невен Kрамер, изјавио је Срни, да је у предметима корупције и привредног криминала изречено 10 осуђујућих пресуда, није била одбијена ниједна, а једна је ослобађајућа, што је резултирало процентом од 95 одсто квалитета тужилачких одлука.

Kрамер је истакао да је проценат реализације плана за рјешавање предмета ратних злочина, у прошлој години износио 100 одсто.

„Укупан број ријешених KТРЗ предмета /предмети ратних злочина у којима је познат починилац/ у 2022. години, износио је седам, од којих су пет наредбе о обустави истраге и два предмета су завршена на други начин – пренос надлежности и спајање предмета“, додао је Kрамер.

Укупан број ријешених KТРЗ пријава у 2022. години износио је двије, а број ријешених истрага износио је шест.

„Неријешених пријава на крају извјештајног периода је било четири, док је неријешених истрага на крају извјештајног периода било шеснаест“, истакао је Kрамер.

Kрамер додаје да је Окружно јавно тужилаштво Источно Сарајево и поред свих изазова са којима се сусретало током прошле године, испунило већину постављених циљаних резултата.

„Тужилаштво је остварило задовољавајуће резултате и својим дјеловањем је допринијело ефикасности, квалитету рада, транспарентности и повјерења грађана у рад тужилаштва“, истакао је Kрамер.

Он је додао да ће Окружно јавно тужилаштво наставити са остваривањем свих утврђених циљева из Стратешког оквира тужилачког система Републике Српске, за период од 2021. до 2023. године.

„Приоритет у раду тужилаштва је рјешавање старих предмета, предмета из области корупције и привредног криминала, предмети ратних злочина, изборних превара и други предмети у складу са Стратешким оквиром“, додао је Kрамер.

Kада је у питању попуњеност систематизованих тужилачких функција и административног особља током 2022. године, Kрамер истиче да је попуњеност тужилачких функција на крају године износила 77 одсто, док је попуњеност административних позиција износила 69 одсто.

„Kада би попуњеност свих систематизованих радних мјеста била око 90 одсто, Тужилаштво би могло остваривати значајније резултате у складу са стратегијама, плановима и другим актима“, рекао је Kрамер.

Он је напоменуо да Окружно јавно тужилаштво у Источном Сарајеву, континуирано ради на модернизацији опреме у складу са расположивим буџетским средствима, а најзначајнији резултати у овој области су остварени захваљујући донацијама Високог судскиг и тужилачког савјета БиХ и ЕУ, кроз различите врсте пројеката.

ИЗВОРсрна, фото Detektor.ba
Претходни текстИ данас блокаде путева широм Србије, док трају преговори у Влади
Сљедећи текстСутра помен за жртве усташког злочина у Криводолима