Насловна Најновије И данас блокаде путева широм Србије, док трају преговори у Влади

И данас блокаде путева широм Србије, док трају преговори у Влади

146
0

Представници седам удружења пољопривредника, који данима протестују у више градова Србије, састали су се у Влади Србије са премијером Аном Брнабић, те минисрима пољопривреде Јеленом Танасковић и финансија Синишом Малим, док су истовремено пољопривредници блокирали путеве на више мјеста широм Србије.

Пољопривредници због неиспуњења њихових захтјева протестују и у Новом Саду, а дугачка колона трактора паркирана је уз тротоар испред Новосадског сајма.

У Суботици је јутрос поново затворена Штросмајерова улица у центру града, јавио је РТС.

Осим тога, блокирана су четири путна правца у Мачви, односно центар Богатића, излаз из села Равње, те пут у Бановом Пољу и Ноћају.

Пољопривредници су блокирали и магистрални пут Лозница – Шабац на надвожњаку у селу Лешница. Полиција преусмјерава саобраћај на алтернативне правце.

Такође, чланови Удружења пољопривредника „Стиг“ блокирали су Ђердапску магистралу и кажу да блокаде неће бити прекинуте док се не постигне договор. Блокиран је и алтернативни правац преко Мале Kрсне, Осипаонице и Љубичевског моста.

Пољопривредници од Владе Србије траже да најнижа откупна цијена за млијеко буде 78 динара /0,67 евра/ плус ПДВ, субвенције од 35.000 динара /300 евра/ по хектару за све пријављене површине и укидање ограничења за субвенције до 20 хектара.

Захтијевају и да премија за млијеко буде најмање 20 динара /0,17 евра/ по литру, да референтна цијена ратарских култура буде изједначена са робним берзама у Будимпешти и Паризу, као и регулисање увоза млијека и млијечних производа у Србију прелевманима на државе ЕУ и ЦЕФТА споразума и на све млијечне производе у износима који ће дати резултате и дестимулисати увоз.

Учесници протеста траже и дизел гориво за све обрадиве површине без акциза са ПДВ-ом – 100 литара по хетару за ратаре и 300 литара по хектару за повртарске културе.

Посљедњи захтјев пољопривредника је регрес за млијечне краве у износу од 40.000 динара /341 евра/ по крави.

Влада Србије је у четвртак испунила поједине захтјеве пољопривредника и усвојила више измијењених уредби које се тичу субвенција по грлу стоке, повећања прелевмана на млечне производе и премија за млијеко.

Министар пољопривреде, шумарства и пољопривреде Србије Јелена Танасковић, рекла је раније, да је са списка свих захтјева пољопривредника испуњено апсолутно све, осим давања од 300 евра по хектару, што је, како је истакла, законски неизводљиво.

ИЗВОРсрна, фото Војкан Ристић
Претходни текстВише од 280 дјечака и дјевојчица на турниру у Фочи
Сљедећи текстИсточно Сарајево: У прошлој години подигнуте 284 оптужнице