Насловна Најновије Када можемо да очекујемо пад цијена основних животних намјерница?

Када можемо да очекујемо пад цијена основних животних намјерница?

37
0
Нема назнака да ће се вратити цијене које су постојале прије сукоба у Украјини, али не би требало да дође ни до новог поскупљења, рекао је Драган Јошић из Удружења потрошача „Реакција“ Бањалука.
 

– Када причамо о цијенама, ми из Удуржења смо издвојили око 50 производа из потрошачке корпе, које смо од марта пратили,тако да имате примјер да је цијена меса остала на неком истом нивоу, чак је и мало појефтинило, цијена воћа је драстично повећана – наводи Јошић.

Додаје, да је због пада цијена сезонских производа, дошло и до пада цијена одређених деривата.

– Тако је уље са 2.60 КМ појефтинило за 10 пфенинга, односно на 2.50, неке цијене падају, али зависе од сезонских производа – наводи Јошић.

Када је ријеч о цијени нафте, Јошић додаје да цијена јесте у посљедње вријеме у паду, али у поређењу са прошлом годином, нема драстичне промјене.

– Цијена нафте није један од основних инпута. За вријеме вируса корона, када је дошло до поремаћаја потражње и производње, трговци су то користили – наводи Јошић.

Додаје, да када је ријеч о паду инфлације, исто је видљиво како у Европи, тако и код нас.

– Код нас пад инфлације, није узрокован економском стабилизацијом, него су људи усљед финансијских недостатака престали да купује неке производе, чиме њихова потражња опада, због чега трговци не могу да повећају цијену тих производа – додаје Јошић.

Како он наводи, сви економисти сматрају да је најпродуктивнији начин борбе протев повећање цијена, повећање личног дохотка.

– Апсолутно подржавамо све мјере које је до сада Влада Српске донијела, кад је ријеч и смањењу марже, односно Уредба, имали смо и добру акцију „Друштвено одговрни“, а морамо и да поменемо само повећање минималца – додаје Јошић.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстЕксперт упозорава: Теоретски цијела Европа може да остане без струје
Сљедећи текстПокреће се детаљна истрага регионалне хаварије електроенергетског система