Насловна Магазин Занимљивости Како природним бојама да офарбате јаја у маслинасто зелену боју

Како природним бојама да офарбате јаја у маслинасто зелену боју

182
0

Захваљујући богатим бојама зачина и поврћа ускршња јаја можемо офарбати најразличитијим природним бојама. Тако од луковине добијамо браон-бордо јаја, а од црвеног купуса плава. А како добити маслинасто зелену боју?

Зачин куркума, који се у продавницама може купити и по цијени од око 150 динара, бијела јаја фарба у жуту боју. Ако ту жуту боју помјешате са плавом, на пример од кесица чаја од хибискуса, добићете маслинасто зелену.

Јаја која користите како би их офарбали природним бојама требало би да буду бијела, осим ако их фарбате у луковини. Ако не можете да нађете бијела јаја, можете их избјелити тако што ћете их кувати у мјешавини воде и сирћета.

Жиг можете скинути тако што ћете их пребрисати ватом натопљеном сирћетном киселином.

Ако су вам јаја стајала у фрижидеру, извадите их неколико сати прије кувања, како бисте спријечили пуцање.

У литарску шерпу ставите шест јаја и прелијте их водом, додајте соли, кашику куркуме и четири кесице чаја од хибискуса. Од тренутка када проври вода, кувајте их још двадесетак минута.

Након тога их помјерите са рингле и оставите да стоје у води. Јаја ће тада још бити бијела, али ако их оставите преко ноћи постаће маслинасто зелена као на слици. Ако желите свјетлија јаја, раније их извадите из воде.

Када се осуше, пребришите их науљаном ватом, како би добила сјај.

Ако оставите јаје преко ноћи у обојеној води, добићете тамнију нијансу

 

ИЗВОРртс
Претходни текстТрећи мај – Међународни дан слободе медија
Сљедећи текстПрошле су 32 године од злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву – и даље без судског епилога