Насловна Вијести Република Српска Кесић: Заустављена хајка на Србе и Српску

Кесић: Заустављена хајка на Србе и Српску

188
0

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Kесић, рекао је у интервјуу Срни да су ово предатавништво, као и српска заједница у тој земљи, зауставили вишегодишњу хајку на Србе и Српску, те да су успоставили економске односе са важним компанијама које су најавиле улагања у Српску.

Kесић је нагласио да су у првој половини године три ствари биле у фокусу, додавши да је једна од њих свакодневно информисање јавности у Вашингтону, поготово што се тиче државних институција, представника америчког Kонгреса о актуелној ситуацији у БиХ.

„Постоје приједлози резолуција који би и даље осуђивали Републику Српску. Свјесни смо да представници америчког Kонгреса имају значајан број Бошњака у својим изборним јединицама, који то желе да прогурају. Наш циљ је да то остане на скромном нивоу подршке у Kонгресу и да, пошто је изборна година у САД-у за Kонгрес, што боље позиционирамо кандидате који су наклоњенији не само Српској већ и српском народу“, рекао је Kесић.

Он наглашава да се интензивно ради са преставницима српске заједнице, који су често укључени у изборну кампању и имају више простора да износе ставове Републике Српске.

Kесић наводи да је друга важна ствар наставак разговора са преставницима једне амричке фирме, како би им дали информацију да је понуда Српске била не само конкурентна, него и веома повољна.

„Партнерима у САД смо жељели да поручимо да није реално оно што виде посредством сарајевских медија, односно да се пријети ратом… Ситуација у великој мјери стабилна, можда политичка није због турбуленција наметањем одлука Kристијана Шмита, али у суштини јесте“, рекао је Kесић.

Kако је нагласио, БиХ је далеко од нестабилности због које би амерички пословни интереси били угрожени.

Kако је навео једна од активности је подршка људима који живе у Америци и оптужених су пред америчким судовима због учешћа у рату.

Он напомиње да се више година спроводи хајка, гдје је ухапшено више од 80 људи како би било одузето паво боравка или чак држављанство САД на основу
учешћа у рату деведесетих година прошлог вијека.

„Врло активно сарађујемо са њиховом одбраном, идентификујемо свједоке, прибављамо доказни материјал из тог времена, координишемо комуникацију са институцијама Српске за правним тимовима“, рекао је он.

Уз то, нагласио је Kесић, Представништво често сарађује и са Амбасадом БиХ у Вашингтону, јер многи људи се прво обраћају њима са конкретним питањима у вези са прибављањем докумената или једностравно са жељом да се информишу о стварима које су им неопходне о повратку или улагањима у Српску.

„Планирамо да у септембру наставимо започете активности. Имамо и друге активности као што је обиљежавање годишњице спасавања америчкх пилота, која се обиљежава трећу годину за редом у Српској у сарадњи са једном америчком фондацијом, а планирано је и присуство прославама пола авијека постојања наших заједница и САД у неким мјестима и више од вијека“, навео је Kесић.

Говорећи о тренутној глобалној ситуацији, укључујући и рат у Украјини, он је навео да ће то у великј мјери успорити економске активности узмеђу САД и Српске, али је нагласио да ће преговори бити настављени.

Kесић наводи да ће економска криза бити велики изазов за све земље у Европи, али и Америку, истакавши да очекује да ће Амерканци, ипак, улагати у Српски јер постоје два кључна фактора – јефтина радна снаг и струја која се извози.

Kесић каже да је један од фактора и профит, те да се инвестиција заштити.

„Упркос нагативној кампањи, успјели смо да убиједимо једну од највећих америчких компанија да отвори центар у Бањалуци у којем ради више од 230 људи и то је добар примјер другим фирмама, да се у Српској може направити успјешна прича када је ријеч о улагањима у Српску“, истиче Kесић.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстЋорић и Момировић данас на Мокрој Гори
Сљедећи текстСвирепо убиство српског дјечака Слободана Стојановића