Насловна Најновије Кивот са моштима новомученика пребиловачких предат манастиру Острог

Кивот са моштима новомученика пребиловачких предат манастиру Острог

210
0

Кивот са моштима Светих новомученика пребиловачких предат је манастиру Острог и биће у манастирском скиту Јован До гдје ће вјерници моћи да се поклоне и помоле пред моштима светих новомученика пребиловачких, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Манастир Острог добио је мошти Светих новомученика Пребиловачких са благословом Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Јоаникија и Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија.

По благослову игумана острошког архимандрита Сергија у посјети Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима били су јеромонаси Роман и Николај у пратњи тврдошког јеромонаха Антонија, наводи се у саопштењу.

Послије одслуженог молебана и отпјеваног тропара Светим новомученицима пребиловачким, јеромонаси Антоније, Роман и Николај, те парох чапљински јереј Игор Мастиловић извадили су дио моштију Светих новомученика и положили у кивот.

КИвот са моштима Светих новомученика пребиловачких донијет је јуче у манастир Острог.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио је за Свете новомученике пребиловачке 2015. године.

У Пребиловцима је у Другом свјетском рату од 1.000 становника убијено њих 826, а до краја рата број погинулих повећан је на 850.

Усташе су 6. августа 1941. године побиле готово све жене и дјецу из овог села, њих 600, које су гурнули живе у Шурманачку јаму дубоку 66 метара. Из 57 породица нико није преживио.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата 1992. године у Пребиловцима је разорено и сеоско гробље, спаљене су кости многих покојника у гробницама, а миниране су и сравњене са земљом и недовршена црква и крипта, гдје су 1991. године сахрањени посмртни остаци жртава претходно извађени из Шурманачке и других јама у Херцеговини.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБесплатни тромјесечни предшколски програм похађа 47 малишана
Сљедећи текстВујичић: Покушај враћања Сребренице на политички тапет – бошњачка аутодеструктивна политика