Насловна Најновије Кинески предсједник Си Ђинпинг у званичној посјети Србији

Кинески предсједник Си Ђинпинг у званичној посјети Србији

47
0

Председник Кине Си Ђинпинг боравиће данас и сутра у званичној посјети Србији, а угостиће га предсједник Србије Александар Вучић.

Си је посљедњи пут био у Србији 2016, што је била прва посјета предсједника Кине Србији након 32 године и том приликом је потписана Декларација о стратешком партнерству.

Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током трећег форума „Појас и пут“, када је потписано 18 споразума, укључујући и споразум о слободној трговини Србије и Кине, који би ускоро требало да ступи на снагу.

Ово је прва посјета председника Сија Европи у посљедњих пет година, од избијања пандемије ковид-19 и током ове европске турнеје посјетиће само три европске престонице – Париз, Београд и Будимпешту.

Петодневну турнеју почео је посјетом Француској 5. маја, 7. маја долази у Београд, а након тога очекује га посјета Будимпешти.

За долазак Сија у Београд предузете су велике мјере безбједности, па ће његову делегацију обезбјеђивати 3.400 полицајаца, сазнаје Тањуг.

Сија ће дочекати српски ловци МиГ-29 који ће пратити његов авион од границе, а на београдском аеродрому ће у његову част бити постројена гарда Војске Србије.

Дуж ауто-пута у Београду ће бити постављене кинеске и српске заставице, а свечани дочек кинеске делегације, која броји 400 људи, биће организован и испред Палате Србија, а планирано је и потписивање више од 30 споразума.

Биће организован и свечани ручак, а кинески предсједник ће имати прилику да проба српска јела и вина, а биће уприличен и музички програм на српском и кинеском језику, који ће бити завршен песмом „Ово је Србија“.

Кинеског предсједника угостиће предсједник Србије Александар Вучић.

ИЗВОРТАНЈУГ
Претходни текстСПЦ прославља трећи дан Васкрса – Васкршњи уторак
Сљедећи текстУ Српској рођено 19 беба