Насловна Најновије Конститутивна сједница новоизабраног сазива Представничког дома ПС БиХ

Конститутивна сједница новоизабраног сазива Представничког дома ПС БиХ

64
0

Конститутивна сједница новог сазива Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, изабраног на октобарским општим изборима у БиХ, почела је данас у Сарајеву.

Дневним редом сједнице предвиђено је да посланици дају свечану изјаву, а потом би требало да буду изабрани предсједавајући, те први и други замјеник предсједавајућег Представничког дома.

На дневном реду је и избор чланова Комисије за припрему избора Савјета министара, коју чине по један представник сваког политичког субјекта заступљеног у новом сазиву.

До избора руководства Дома сједници предсједава најстарији изабрани посланик као привремени предсједавајући.

Посланици изабрани на општим изборима 2. октобра сертификате Централне изборне комисије БиХ о избору раније су преузели и потписали у секретаријату Парламентарне скупштине, за разлику од раније праксе када су им на конститутивној сједници сертификате уручивали чланови Комисије.

Према резултатима Општих избора, СНСД освојио је шест мандата, СДС и ПДП по два, док по један имају За правду и ред – листа Небојше Вукановића, ДЕМОС, Уједињена Српска и СДА.

Из Федерације БиХ осам мандата за Представнички дом БиХ освојио је СДА, четири коалиција око ХДЗ БиХ, СДП БиХ пет, Жељко Комшић – за грађанску државу три, колико је освојио и Народ и правда.

По два мандата освојили су Наша странка и НЕС – за нове генерације, док је један мандат освојила Босанскохерцеговачка иницијатива – Касумовић Фуад.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЗа припремни програм пред школу пријављено 32 дјеце
Сљедећи текстСтевандић: Посланици да гласају о избору делегата за Дом народа