Насловна Најновије Кошарац: Повезивање санкција и царинских олакшица унапријед осмишљен сценарио у кухињи западних...

Кошарац: Повезивање санкција и царинских олакшица унапријед осмишљен сценарио у кухињи западних амбасада

38
0
Повезивати неосновано увођење америчких санкција руководству Републике Српске са чињеницом да САД још нису донијеле одлуку о продужењу царинских повластица за БиХ не само да је тенденциозно, него је апсолутно нетачно и неаргументовано, истакао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
 

– Истине ради, такозвани Генерални систем преференцијала (ГСП) САД истекао је 31. децембра 2020. године како за БиХ, тако и за 122 земље кориснице овог програма. Дакле, много прије увођења санкција и политичке агресије коју колективни запад врши над Српском, њеним руководством и грађанима, под диригентском палицом америчког каубоја (Мајкла) Марфија – указао је Кошарац.

Ако ћемо прецизно, додао је он у објави на свом налогу на Инстаграму, Америка је укинула једностране царинске повластице за БиХ и 122 земље, чак и прије него што је Марфи предао акредитиве за амбасадорски мандат у БиХ.

– Желим да подсјетим да ГСП програм представља систем у којем САД дају једностране царинске повластице развијеним земљама и земљама у развоју. Одлуку о томе када ће овај систем бити продужен доноси искључиво амерички Конгрес, како за БиХ, тако и за све земље кориснице програма у пакету – навео је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је оцијенио да ван сваке памети настојања да се ова одлука Конгреса на било који начин доводи у вези са политичким санкцијама, истичући да је то подвала и крајње злонамјерно спиновање појединих медија који су под контролом америчке Амбасаде у БиХ.

Кошарац је нагласио да у удруженом злочиначком подухвату против Српске и демократског права њених грађана да слободном вољом бира своје представнике, освједочени србомрзац Марфи користи поданичке медије да би дезавуисали јавност.

– Повезују једнострану одлуку Конгреса о царинским повластицама са прљавим и недемократским санкцијама како би ушли у социјалну компоненту привредника и направили додатне проблеме. То је унапријед осмишљен сценарио у кухињи америчке и других западних амбасада, с циљем дискредитације Српске и њених институција – констатовао је Кошарац, реагујући на тврдње тврдње појединих медија и економиста који су довели у вези санкције званичницима Српске и царинске повластице, наводећи да је то посљедица, како кажу, односа домаће власти и Вашингтона.

 
ИЗВОРртрс
Претходни текстОрбан: Вјероватноћа да Русија може бити поражена – не постоји
Сљедећи текстМакрон затражио од Атала да остане на функцији премијера