Насловна Најновије Кључне поруке Цвијановић на Дипломатском форуму: Фокус да буде на економском развоју...

Кључне поруке Цвијановић на Дипломатском форуму: Фокус да буде на економском развоју и европском путу (ВИДЕО)

132
0
Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је данас у Анталији да се политичари у БиХ требају фокусирати на економски развој и на европски пут.Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је данас у Анталији да се политичари у БиХ требају фокусирати на економски развој и на европски пут.

Цвијановић је нагласила да се политичари у БиХ морају бавити стварима око којих су сагласни, а једна од њих је европски пут.

Она је на панелу о теми „Тежња ка стибилности и развоју у БиХ“ у оквру Дипломатског форума навела да у БиХ постоји проблем у савладавању одређених рјешења и да треба уложити додатне напоре на том путу.

Цвијановићева је додала да у БиХ нема гласова против ЕУ и изразила задовољство што су сви остали привржени европском путу.

Она је рекла да не види никакве пријетње од било кога, нити што се тиче наоружавања у региону.

– Имамо политичка неразумијевања и сигурно ће проћи доста времена да дођемо на исту страну. Треба да се фокусирамо на наш економски развој и да се не правимо да смо најважнији на свијету – истакла је Цвијановић.

Цвијановић је оцијенила да је за БиХ перспектива ЕУ и изразила наду да ће Унија превазићи своје проблеме.

– Рецепт за земљу је да се сједи и разговара, да се институцијама управља како желе наши грађани, да не млатимо празну сламу – истакла је Цвијановић и додала да је њен пут – пут рационалне политике, да када нико никога не угрожава све може бити у реду.

Она је указала да постоје традиционалне и емоционалне везе Републике Српске са Русијом, те нагласила да је однос Русије према БиХ приниципијелан и да не види никакву препреку да се развијају односи са сваким у свијету.

Говорећи о НАТО-у, Цвијановић је навела да је у БиХна снази Програм реформи у којем се наводи да треба да се надограђује сарадња, али да она не прејудицира чланство у Алијанси.

Цвијановић је истакла да БиХ мора да буде суверена да би напредовала на европском путу и да одлуке доносе домаћи органи, а не странци.

Навеле је да рад домаћих институција не могу да супституишу странци.

Апеловала је да ЕУ покаже више флексибилности према БиХ, а да домаћи политичари покажу више агилности у испуњавању потребних услова.

Цвијановић је истакла да је суштина у ономе што раде све стране да би се превазишле несугласице, а не шта раде како би продубиле међусобне јазове.

Она је рекла да је умјерени оптимиста што се тиче европског пута, наводећи како је БиХ добила 14 приоритета као услове које треба да испуни.

– Много тога је већ урађено, нису ствари идеалне, али нису ни за потцјењивање, с обзиром на уложене напоре – рекла је Цвијановић и додала да је одговорност и на страном фактору.

Она је истакла да су преговори најсложенији дио европског процеса, те да заговара да треба радити на питањима гдје постоји консезус, а да не треба копати ровове око питања о којима нема сагласности.

Говорећи о НАТО-у, она је напоменула да су европски званичници говорили да им је свеједно гдје ће бити сједиште апелационог вијећа, али да се у то умијешао амерички амбасадор Мајкл Марфи.

Она је указала да не треба затварати очи пред реалношћу, те нагласила да има доста неријешиних питања што утичу на европски пут, као и да ЕУ годинама говори да БиХ има европску перспективу.

– Али, када хоћете некога да окривите, онда можете да нађете много фактора – додала је Цвијановић.

Она је указала да су празници једно од питања о коме нема сагласности, наводећи да се 1. март прославља у ФБиХ, али не у цијелој БиХ.

– На нивоу БиХ нема закона о празницима и то даје ентитетима аутономност да дефинишу шта за њих јесте, а шта не – рекла је она и додала да се 1. март прославља у Федерацији БиХ, а у Републици Српској дан потписивања Дејтонског споразума на коме почива цијела БиХ.

Али, додала је она, то није суштина, већ оно шта се у БиХ амбијентално ради да се направи амбијент да буде компактибилан са оним што данас јесте ЕУ.

На панелу су учествовала и друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Денис Бећировић.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик и Цвијановић са Лајчаком: Српска мора бити видљива у свим одлукама (ВИДЕО)
Сљедећи текстEмисија „Пулс града“, 1.3. (ВИДЕО)