Насловна Најновије Мастиловић: Иза оспоравања прославе је жеља за укидањем Српске

Мастиловић: Иза оспоравања прославе је жеља за укидањем Српске

102
0

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да сви они који желе да укину Дан Републике желе да укину и Републику Српску и да је то данас сасвим очигледно и свакоме јасно, а поготово Србима у Српској.

Мастиловић је нагласио да је нечувено, у модерном времену, једном народу бранити да слави било који национални празник и да то представља, не само грубо кршење основних људских права, већ и Србе подсјећа и на нека мрачна окупаторска времена.

“Иначе, без тих крајњих намјера, напади на 9. јануар не би имали никаквог смисла. Али, Срби су још од деведесетих година 20. вијека већ навикнути да у очима Запада они немају права која имају сви други народи и да међународно право једино не важи за српски народ, за њихову земљу и њихове светиње”, рекао је Мастиловић.

Он је истакао да је интензивирање оспоравања 9. јануара од разних домаћих и међународних политичких актера јасан знак да ће напади на Републику Српску и њено постојање бити не само настављени, већ и интензивирани.

“Нервоза коју при томе показују исти ти актери, пријетње, па и нескривена мржња према Републици Српској, јасан су показатељ њихове несигурности у остваривост тог крајњег циља, то јест укидања Републике Српске, поготово што им геополитичке околности све мање иду на руку и што су сваким даном све мање шансе да се дефинитивно обрачунају са Републиком Српском”, рекао је Мастиловић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим – Република Српска.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБаја Мали Книнџа објавио пјесму „Републико Српска“ (ВИДЕО)
Сљедећи текстМладић: Српска слави свој празник и никога не угрожава