Насловна Најновије Мастиловић: Црна Гора се ваља у бари колонијалног подаништва

Мастиловић: Црна Гора се ваља у бари колонијалног подаништва

58
0

Жалосна је најава Црне Горе да ће гласати за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, а још је жалосније гледати док се „ваља у бари“ колонијалног подаништва, изјавио је директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић и додао да ће о томе историја имати тек шта да каже.

– Жалосна је изјава премијера Црне Горе Милојка Спајића да ће Црна Гора гласати за усвајање резолуције о Сребреници, а још је жалосније гледати ту земљу како се и даље `ваља у бари` колонијалног подаништва и сервилности у коју је гурнула и заробила владавина Мила Ђукановића – рекао је Мастиловић Срни.

Мастилопвић је упитао зар су они чији су преци 1941. године својим рукама вадили из херцеговачких јама безданица лешеве српских мученика заборавили ко је те јаме напунио српском нејачи и који је народ заправо жртва геноцида.

Упитао је и зар је скоро 300 пребиловачке дјеце које је бачено живо у Шурманачку јаму припадало геноцидном народу, као и да ли је више од 12.000 Срба убијених на бихаћким Гаравицима било геноцидно?

– Зар је хиљаде лешева српских жена и дјеце која су заклана пливала Дрином у прољеће 1942. године било геноцидно? А о Јасеновцу, Јадовну и другим масовним стратиштима српског народа бесрамно је и богохулно и говорити у контексту Сребренице – рекао је Мастиловић.

Или можда, каже, све то није геноцид, јер западни господари Црне Горе, сматрају да српске жртве нису жртве већ „колатерална штета“.

– Због свега тога, намјера црногорске Владе да подржи наведену резолуцију је нешто о чему ће историја тек имати шта да каже. А управо о томе би требали да размисле људи попут Милојка Спајића – истакао је Мастиловић.

Влада Црне Горе синоћ је на електронској сједници усвојила приједлог амандмана на резолуцију о Сребреници у којима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може таргетирати народ или државе.

Раније је црногорски премијер Спајић најавио да ће Црна Гора гласати за резолуцију.

ИЗВОРСрна
Претходни текстДанас је Мали Васкрс
Сљедећи текстДодик: Историја односа Њемачке према Србима кулминирала у резолуцији о Сребреници