Насловна Најновије Махраз: У случају резолуције о Сребреници и питању Космета Алжир поступа по...

Махраз: У случају резолуције о Сребреници и питању Космета Алжир поступа по међународном праву

34
0
Амбасадор Алжира у Србији Фатах Махраз поручио је да је та земља била уздржана приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН јер сматра да је Дејтонски споразум једина консензулна основа на којој је било могуће да се рат у БиХ оконча.
 

Махраз је нагласио да се при сваком кораку и свакој иницијативи предност мора дати духу сарадње и дијалогу ради очувања мирољубивог суживота и развоја БиХ.

Он је навео да се Алжир од стицање независности одлучно залаже за мир и безбједност на регионалном и међународном нивоу, заговарајући немијешање у унутрашња питања држава, мирно рјешавање сукоба и успостављање добросусједских односа и сарадње са свим државама региона којима припада, те да ће се његово дјеловање у УН руководити тим непромијењеним начелима.

Када је ријеч о Космету, Махраз је поручио да је Косово и Метохија саставни дио Србије и да Алжир безрезервно подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, која реафирмише своју приврженост поштовању међународног права о питању Западне Сахаре.

Он је рекао да су питање Космета и Западне Сахаре различита по својој генези, али да им је заједничко што се крши исти принцип поштовања међународно признатих граница.

– За Србију, ријеч је о поштовању једног од основних начела Хелсиншког завршног акта из 1975, а за Западну Сахару, о поштовању светог принципа неповредивости граница насљеђених од колонијалне управе – рекао је амбасадор Алжира за Политику.

Махраз је нагласио да је његовој држави јасно да је за постизање праведног и укупног мира на Блиском истоку неопходно оснивање независне и суверене државе Палестине са Јерусалимом као пријестоницом и „крајем окупације израелског ентитета на свим арапским земљама“.

ИЗВОРртрс
Претходни текстФЗО Српске Промјена породичног љекара, педијатра и гинеколога од 1. септембра до 31. октобра
Сљедећи текстДодик: Страдање на Козари треба да обиљежава цијели српски народ (ВИДЕО)