Насловна Најновије Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, оцијенило нетачним наводе Мочевића

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, оцијенило нетачним наводе Мочевића

87
0

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске је од 2019. године, додјелом неповратних новчаних средстава, завршило поступак стамбеног збрињавања у 28 локалних заједница, а за исту сврху обезбијеђена су одређена средстава која ће корисницима бити додијељена до краја ове године, у складу са динамиком исплате буџетских средстава, речено је Срни у овом министарству.

Из Министарства напомињу, да је у прошлој години уштедама обезбијеђен одређени износ и преусмјерен у сврху стамбеног збрињавања додјелом неповратних новчаних средстава, чиме је завршено стамбено збрињавање у 17 локалних заједница у потпуности, за 82 корисника.

Из ресорног министарства истичу, да је јучерашња изјава потпредсједника Скупштине општине Источна Илиџа Немање Мочевића, коју су поједини медији објавили, дата тенденциозно са искључивом намјером да се наруши углед и повјерење у рад Министарства борачко-инвалидске заштите и Владе Републике Српске.

„Овим путем демантујемо одређене наводе господина Мочевића, јер су изнесени у потпуно нетачној и правно неутемељеној конотацији“, речено је у Министарству.

У Министарству појашњавају да, сходно Закону о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, права која се остварују по том закону нису насљедна.

Чланови породице могу, указују из Министарства, након смрти носиоца права, остварити, на примјер право на породичну инвалиднину, али под одређеним условима.

Према наводима Министарства, овдје је ријеч о остваривању права, а не о насљеђивању које је регулисано Законом о насљеђивању.

Даље, околност да је лицу утврђено да испуњава услове за стамбено збрињавање не значи да је исто право остварио, већ се ради о поступку који је у току.

Из Министарства рада подсјећају и да је право на наставак поступка прописано Законом о општем управном поступку и исто није спорно.

„Истичемо да је до сада у општини Источна Илиџа, право на стамбено збрињавање по основу статуса члана породице погинулог борца или ратног војног инвалида остварило 104 лица, од којих је право на додјелу стамбене јединице остварило 61 лице“, напомињу у ресорном министарству.

Када је ријеч о поступку стамбеног збрињавања, који је почео расписивањем јавног позива у 2019. и 2020. години, према подацима који су достављени од надлежног органа општине Источна Илиџа, из Министарства додају да је тај орган утврдио да услове за стамбено збрињавање има 65 лица, те је наведено утврђено првостепеним управним актима.

У Министарству напомињу да је коначна листа у општини Источна Илиџа, завршена у јуну ове године и тек тад су се стекли услови за стамбено збрињавање наведених категорија.

„Након сачињавања коначних листа, у складу са исказаним потребама и расположивим средствима у буџету, Министарство у складу са члановима три и четири Уредбе, за сваку календарску годину, доноси План стамбеног збрињавања, на који Влада Републике Српске даје сагласност. Коначне листе у једном броју локалних заједница до данас нису сачињене, односно управни поступци су у току“, појашњавају у ресорном министарству.

ИЗВОРсрна, фото илустрација РТВИС
Претходни текстОЦ Јахорина: У суботу брдско-бициклистички маратон
Сљедећи текстOсумњичени Беран А. – “безопасни дјечак из комшилука“