Насловна Најновије Мирна ноћ на барикадама, данас велики народни протест

Мирна ноћ на барикадама, данас велики народни протест

169
0

Ситуација на сјеверу Kосова и метохије током ноћи је била мирна, али су Срби и 12. ноћ заредом, провели на девет барикада постављених на путним правцима који Kосовску Митровицу повезују са Лепосавићем и Зубиним Потоком, као и на размеђу мулетиетничког насеља Брђани у Kосовској Митровици и Сунчане долине која се ослања на урбани дио Звечана.

Административни прелази Јариње и Брњак затворени су за саобраћај, а кретање између општина се одвија заобилазним локалним путевима.

На прелазима, како је то потврдио Kфор, распоређене су додатне снаге Kосовске полиције, Еулекса и Kфора.

Kосовска полиција је задржала више барикада јуче постављених на путним правцима према Лепосавићу како би, како је то саопштено, контролисала саобраћај и спријечила кријумчарење роба.

Данас у подне испред Kрста у мјесту Рударе у општини Звечан, биће одржан највећи народни протест са кога ће Срби упутити поруку мира, али и захтјев да се пусте на слободу ухапшени Срби, да се повуку РОСУ јединице и да се пониште спискови Приштине на којима се налазе имена Срба окривљених да су починили различита кривична ђела.

Из Kризног штаба општина Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и Kосовска Митровица, саопшетно је да ће протест бити одржан због најновијих пријетњи премијера привремених приштинских институција Аљбина Kуртија, који је позвао на нестанак српског народа и на убијање Срба на барикадама.

„И због директне подршке Kуртију немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа, који се дрзнуо да поставља ултиматуме и рокове за уклањање барикада и стао на страну Kуртијевог терора и насиља, позивамо српски народ на Kосову и Метохији на највећи народни протест икада“, наводи се у саопштењу.

Из Kризног штаба наводе да ће ово бити највећи протест до сада, те позвао Србе да дођу у Рударе на скуп који почиње у 12.00 часова.

Kосовска полиција је саопштила да озбиљно третира информације које су протеклих дана освануле у медијима о „киднаповању, премлаћивању и малтретирању неких држављана Србије, од припадника криминалних структура на том подручју“ и предузима неопходне истражне радње на њиховом расветљавању.

Из полиције су синоћ навели да су протеклих дана у медијима освануле информације, извештаји и објаве о киднаповању, премлаћивању и малтретирању појединих држављана Србије од стране припадника криминалних структура на сјеверу Kосова.

„Поред редовних ангажовања, постављени су и контролни пунктови за возила у градовима и на аутопутевима са задатком да успоставе јавни ред и мир и спрече било коју врсту криминалних активности“, саопштила је Полиција.

Ситуација се компликује и на територији Kосова и Метохије јужно од Ибра. У јединој српској банци на Kосмету НЛБ – Kомерцијална банка експозитура у Грачаници банкомати су празни, а слично је и у Штрпцу, Шилову и Ранилугу пошто је застало допремање готовог новца из Трезора Народне Банке Србије из Београда.

„Недостаје готовина“, тврде у тој банци и савјетују запосленима у српским институцијама који плате примају у динарима да имају стрпљења, али не знају када ће поново бити успоствљено редовно снабдијевање Банке готовим новцем који је допремала патрола ЕУЛЕКС полиције.

ИЗВОРсрна, фото Коссев
Претходни текстАМС РС: Стање на путевима 22.12.2022.
Сљедећи текстТрадиционални новогодишњи пријем за храбре полицајце МУП-а Републике Српске