Насловна Најновије Мирна ноћ на сјеверу Kосова и Метохије: Kфор на прилазима Звечану

Мирна ноћ на сјеверу Kосова и Метохије: Kфор на прилазима Звечану

166
0

Мирна ноћ на сјеверу Kосова и Метохије. Срби се и даље окупљају у близини зграда локалних самоуправа, у којима им је онемогућен рад откада су их заузеле специјалне јединице тзв. косовске полиције.

Kфор се и даље налази у непосредној близини општинске зграде и на свим прилазима Звечану. Нема промјена ни у захтјевима Срба.

Срби истрајавају на захтјевима да албански предсједници општина не улазе у службене објекте, да их напусте и специјалци полиције и да буду ослобођени ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Kосова и Метохија, обратило се међународној заједници, да хитним мјерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Од прошлог петка траје криза на сјеверу Kосова и Метохије – откада су специјалне јединице тзв. косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Kако би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бијела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним предсједницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

ИЗВОРСпутник, фото Танјуг, Тачно, АП
Претходни текстДанас празник Духови
Сљедећи текстУ породилиштима у Српској рођено 15 беба