Насловна Најновије МУП Републике Српске: ИДДЕЕА наставља обману, за кршење закона тражићемо одговорност

МУП Републике Српске: ИДДЕЕА наставља обману, за кршење закона тражићемо одговорност

61
0

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, саопштило је да је Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/ на груб начин злоупотријебила законску надлежност да пружа техничку подршку министарствима унутрашњих послова у БиХ, те да ће за кршење закона тражити одговорност.

Из МУП-а Српске поручују, да ИДДЕЕА у свом реаговању на изјаву ресорног министра Синише Карана, није оспорила чињеницу да та агенција нема законски основ за издавање електронских сертификата на даљину или у облаку, да нема законски основ за креирање „БиХ е-идентитета“ и да није власник личних података које обрађују.

„Проблем је што је ИДДЕЕА на груб начин злоупотребила законску надлежност да пружа техничку подршку министарствима унутрашњих послова у БиХ, те се упустила у авантуру незаконитог и непоузданог креирања идентитета на даљину и тиме значајно довела у питање заштиту личних података. Министар Каран ниједном ријечју није оспорио право да се издају дигитални сертификати везани за лична документа“, истиче се у саопштењу МУП-а Српске.

Из МУП-а наводе да је за наведено потребно створити правни основ и да је једини начин да се ови сертификати издају, да захтјеве обрађује надлежно министарство унутрашњих послова, како је и дефинисано прописима.

„Паралелно, потребно је у потпуности ускладити правни оквир, јер је Закон о дигиталном потпису БиХ из 2006. године, Закон о ИДДЕЕА из 2008. године, а Закон о личних картама из 2012. године. У међувремену се значајно измијенила правна регулативе у Европској унији, као и сигурносни стандарди који нису успостављени на нивоу БиХ. На начин на који се ради у ИДДЕЕА у ризику је комплетан систем евиденција у БиХ“, наведено је у саопштењу.

Из МУП-а упозоравају да ни Република Српска ово неће дозволити и неће дозволити да се нити једна надлежност отме Републици Српској.

„ИДДЕЕА има своју улогу у систему издавања личних докумената и ту улогу, као техничка подршка, мора наставити да обавља. Ни мање ни више. Грађани се могу обраћати само МУП-овима за све услуге, а сваки покушај отварања неких канцеларија под плаштом дигитализације није законит и није могућ“, истиче се у саопштењу.

Такође, наводи се да ће се за такве покушаје тражити свака врста одговорности.

„Позивамо ИДДЕЕА и надлежне на нивоу БиХ, да се грађани престану обмањивати и да се настави са заједничким радом у складу са Уставом и законима“, закључено је у саопштењу.

Из ИДДЕЕА су раније саопштили да су нетачне и неосноване тврдње министра Карана, да та агенција нема овлаштења за успостављање сервиса за директну везу с грађанима и да увођење дигиталног потписа представља потенцијалну опасност за грађане.

„Законски основ за издавање електронских сертификата и електронског потписа везан за идентификационе документе регулисан је одредбом члана осам став шест Закона о ИДДЕЕА, као и Законом о електронском потпису БиХ, те прописима донесеним на основу тог закона. ИДДЕЕА има законски основ и надлежност за пружање ових услуга, што је потврђено важећом законском регулативом, као и спроведеном ресертификацијом и доказима о усклађености са еиДАС стандардима и законима, који су и достављени Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара“, навели су из ИДДЕЕА.

ИЗВОРсрна, фото илустрација ИДДЕЕА
Претходни текстСтевандић: Спорни гласачки листић неважећи, недопустиво прекрајање изборне воље
Сљедећи текстКремљ: У Вашингтону користе сва средства да се ријеше политичких ривала