Насловна Најновије Навршило се 25 година од убиства крајишких избјеглица у Сурдулици

Навршило се 25 година од убиства крајишких избјеглица у Сурдулици

50
0

Навршило се 25 година од НАТО бомбардовања Сурдулуце, када је убијено 15 избјеглица из бивше Републике Српске Крајине и четворо стараца.

НАТО је са четири пројектила велике разорне моћи гађао Сурдулицу и том приликом погођен је павиљон Специјалне болнице за плућне болести „Санаторијум“, у коме су биле смјештене избјеглице из бивше Републике Српске Крајине и старачки дом.

У ноћи између 30. и 31. маја 1999. године убијени су Босиљка Малобабић /53/ и њена дјеца Милена /20/, Раде /19/ и Миленко /16/, Мила Слијепчевић /90/, Душан Манојловић /72/, Милица Манојловић /77/, сви избјегли из Сјеничка код Карловца, саопштио је раније Документационо-информациони центар „Веритас“.

Авијација НАТО-а убила је и Славка Поповића /60/, Ђорђа Павковића /45/ и Даницу Малешевић /61/ из Крњака, Напијала Драгића /70/ из Војнића, Богданку Јањанин /74/ из Вргин Моста, Петра Будисављевића /60/ из Врховине, Раду Жигића /52/ из Коренице и Миланка Вучковића /65/ из Дуге Ресе.

У оближњем Старачком дому убијени су Стан Рашић /66/ из Врања, Босна Милановић /68/ и Стамена Рангелов /61/ из Сурдулице, те Десанка Величковић /67/ из Владичиног Хана.

Дијелови тијела убијених Срба из Републике Српске Крајине, извлачени су неколико дана из рушевина и скупљани са околних стабала, те је вршена реконструкција ради идентификације.

Дејства бомбардовања су, међутим, била толико разорна да је комплетно уништен анатомски састав, како чврстих, тако и меких ткива за неколико тијела, због чега су, упркос упорности и жељи патолога, остали неидентификовани Милица Манојловић и браћа Раде и Миленко Малобабић.

Посмртни остаци избјеглица сахрањени су на Масуричком гробљу у Сурдулици, далеко од њиховог завичаја у Лици и на Кордуну, који су напустили у августу 1995. године током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“.

За убиства избјеглица из Лике и Кордуна и стараца из Србије нико никада није одговарао, већ су постали колатерална штета у „хуманитарној мисији“ назива „Милосрдни анђео“.

ИЗВОРсрна, фото BBC Getty Images
Претходни текстГринова назвала Бајдена “лудим“, јер је одобрио гађање руске територије
Сљедећи текстОтварање моста на Ибру корак ка укидању Сјеверне Митровице