Насловна Вијести Источно Сарајево Награда “Златна сова“ за рукопис “Слике од стакла“

Награда “Златна сова“ за рукопис “Слике од стакла“

148
0

Награда „Златна сова“, коју Завод за уџбенике и наставна средства традиционално дођељује за најбољи необјављени роман за одрасле, припала је Драгани Kнежевић из Неготина за рукопис „Слике од стакла“.

Друга награда припала је рукопису „Трн у пети“, чији је аутор Иван Новчић из Kраљева, а трећа рукопису „Оливера учи немачки“ аутора Јадранке Миленковић из Ниша.

Добитнику прве награде припада 5.000 KМ, друге 2.000 KМ, а треће 1.000 KМ, а како је истакнутом, награђеним добитницима биће штампани романи у тиражу од по 500 примјерака и сви ће добити и по 20 примјерака романа.

Предсједник жирија Сања Мацура рекла је новинарима, да су три награђена романа међусобно разнородна – и тематски, и начином писања, али и неком врстом циљне публике, којој су понајприје вјероватно намијењена.“Ове године смо имали срећу да су три понајбоља и заиста најбоља рукописа, разнолика и тематски и начином обраде теме“, рекла је Мацура и додала да је на овогодишњи конкурс пристигло укупно 26 рукописа, а 25 је испуњавало услове.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средстава Републике Српске Дејан Kерлета, рекао је да су данас проглашени побједници десетог јубиларног конкурса за најбољи необјављени роман „Златна сова“. „Десет година иза нас заиста предобрих наслова и награда, много књижевника из Републике Српске и БиХ, региона, па и свијета је продефиловало кроз књижевни опус везан за `Златну сову`“, истакао је Kерлета.

Награде ће бити додијељене у оквиру свечане академије поводом обиљежавања 30 година постојања и рада Завода 30. августа у Источном Сарајеву, а Kерлета је рекао да ће тада бити додијељене и раније проглашене награде за најбољу књигу за дјецу „Совица“.

Kерлета је честитао свим добитницима „Златне сове“, али и свима који су ушли у ужи и шири избор, нагласивши да је то знак да су на добром путу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНастављени радови на рестаурирању споменика Дучићу и Његошу
Сљедећи текстОсвештан споменик у Мокром