Насловна Вијести Наставак суђења Атифу Дудаковићу

Наставак суђења Атифу Дудаковићу

195
0

У Суду БиХ данас би требало да буде настављено суђење некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника и команданата тог корпуса због злочина почињених над српским цивилима и војницима на подручју Крајине.

Осим Дудаковића, за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, прогон и уништење вјерских објеката оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против 17. оптуженог, Алета Хоџића, предмет је раздвојен након што је Суд добио налаз тимског вјештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старијег животног доба, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених још се трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртвама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за вријеме сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

ИЗВОРСрна
Претходни текстИсплата новчане помоћи борцима Српске
Сљедећи текстВлада обезбиједила бесплатне уџбеника, Завод омогућио куповину на рате