Насловна Најновије Нацртом закона о боравишној такси предвиђено укидање паушала

Нацртом закона о боравишној такси предвиђено укидање паушала

88
0

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, рекао је да су Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси предвидјели укидање паушала, те плаћање боравишне таксе по основу броја ноћења.

Шулић је новинарима на Палама, прије почетка јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси, изјавио да се измјенама закона повећава законски обухват обвезника плаћања и распон висине боравишне таксе.

Шулићу је драго што из Пала крећу са јавним расправама о измјенама и допунама Закона о боравишној такси, наводећи да је то један до стратешких закона које је ресорно министарство преузело на себе.

Он је навео да се измјенама Закона у систем пријаве гостију по оствареном ноћењу уводе и пружаоци услуга у „становима на дан“ и објектима сеоског туризма, што има вишеструки значај.

„Желимо да заједно са локалним туристичким заједницама видимо начин како можемо побољшати и повећати уплаћивање боравишне таксе. Првенствени циљ јесте укидање паушала, јер смо видјели да су људи који се баве приватним изнајмљивањем смјештаја од прошлог закона до данас доста ојачали, тако да би новим нацртом закона предвидјели то укидање“, истакао је Шулић и додао да ће људи који изнајмљују приватно смјештај плаћати боравишну таксу на основу броја ноћења.

Према његовим ријечима, надлежност локалних заједница јесте да одређују висину боравишне таксе на свом локалитету у складу са законом који ће се донијети, а ако је неко платио боравишну таксу паушално за ову годину, закон ће за њих вриједити од наредне године.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић рекао је да је јако битна тема о боравишној такси, додавши да је направљен искорак у посљедње вријеме када је ријеч о броју новокатегорисаних објеката.

„Борба против сиве економије која је у овој области се прилично сузила. Имамо још доста посла, али ово је један од кључних закона који треба да допринесе бољој наплати боравишне таксе и што бољој уређености ове области“, изјавио је Иконић.

Иконић је додао да је боравишна такса намјенски приход Туристичке организације града Источно Сарајево и Туристичке организације Републике Српске, који се користи за промоцију њихових туристичких потенцијала, те очекује да ће у наредном периоду бити направљен додатни искорак, поготовом са новим законским рјешењима.

Према његовим ријечима, 2016. године је уведен паушал који је, на неки начин, превазиђена категорија, тако да га радује његове укидање и наплата боравишне таксе по ноћењу.

„То је био један од наших захтјева када су у питању измјене и допуне Закона о боравишној такси“, истакао је Иконић.

На Палама је данас одржана прва у низу јавних расправа планираних до 20. јуна широм Републике Српске.

Народна скупштина Република Српске усвојила је 23. маја Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси којим се повећава законски распон висине боравишне таксе, а одлуку о висини боравишне таксе и даље доноси јединица локалне самоуправе уз претходно прибављено мишљење Привредне коморе Републике Српске.

Циљ предложених измјена висине боравишне таксе јесте да се обезбиједи еквивалентност између пружених услуга и плаћене боравишне таксе.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВинки Лулић уручен Орден и признање додјељено од Епархије зворничко-тузланске
Сљедећи текстСШЦ „27. јануар“ Рогатица ове године испратио јубиларну 60. генерацију матураната (Видео)