Насловна Најновије На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац

На данашњи дан прије 79 година ослобођен Јасеновац

30
0

Дијелови 45. дивизије Југословенске армије, који су прогонили већ разбијене њемачке и хрватске јединице, на данашњи дан 1945. године ослободили су усташки концентрациони логор „Јасеновац“, у коме је убијено на стотине хиљада махом Срба, Јевреја и Рома, али и припадника других нација.

Kонцентрациони логор Јасеновац је био највећи логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској, на простору окупиране Југославије за вријеме Другог свјетског рата.

Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године, да би сакриле своје злочине.

„Радни логор Јасеновац“, како га назива хрватска државна администрација, био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста, полова, старосних доби, социјалних, образовних и других профила, као и за партизане, помагаче и симпатизере Срба, Рома и Јевреја.

Систем логора Јасеновац је био злогласан по варварским методама и великом броју жртава.

Логор Јасеновац је био први систематски изграђивани логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске, једини који је непрекидно дјеловао све до краја њеног постојања.

Јасеновац је био највећи логор и по простору који је заузимао, по броју логораша који су кроз њега прошли и по броју жртава које су у њему страдале. У њега су се упућивали не само мушкарци, него и жене и дјеца.

Систем концентрационих логора Јасеновац осмислио је Вјекослав Лубурић, који је био и његов први командант.

Историчар специјализован за Холокауст Гидеон Грајф, аутор изузетно значајне монографије „Јасеновац – Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности“ истиче да је „Јасеновац балкански Аушвиц“.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Претходни текстБесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Сљедећи текстПочела реализација пројекта “Кулинарска стаза“ вриједног 2,2 милиона евра