Насловна Најновије На подручју Сарајевско – романијске регије регистрована су 273 обољела од мултипла...

На подручју Сарајевско – романијске регије регистрована су 273 обољела од мултипла склерозе

645
0

Мултипла склероза је подмукла болест од које у Републици Српској болује више од 2.600 људи, изјавила је у Јутарњем програму Радија Источно Сарајево Наташа Томић, предсједница Удружења обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије. На подручју Сарајевско – романијске регије регистрована су 273 обољела од ове болести.

Мултипла склероза „највећи имитатор у неурологији и болест са 1.000 лица“ због чега је тешко установити симптоме, није насљедна, али је већи ризик оболијевања у породицама у којима ју је неко имао.

„То је подмукла, неизљечива болест чији је ток непредвидив. Најчешће се јавља између 20. и 40. године, али се може манифестовати и у било ком другом животном периоду. Жене оболијевају два до три пута чешће од мушкараца“, нагласила је Наташа Томић и додала да је у питању прогресивна болест централног нервног система.

Томићева је указала да постоје одређене препознатљиве манифестације попут замагљеног вида, дупле слике, утрнулости појединих дијелова тијела, слабости при ходу, нестабилности, али су присутни и други мање видљиви симптоми као што је замор.

„Сматра се да су неки од узрока и недостатак витамина Д, инфекција Епштејн-Бар вирусом“, појаснила је Пејићева.

Поред акутних напада – релапса, присутне и дегенеративне промјене које се одвијају и када болест мирује, а рана дијагноза је јако значајна и значајан број болесника послије 15 година болести постаје везан за инвалидска колица.

Уз терапију и правовремену дијагнозу обољења обољели живе активно и без ограничења када је ријеч о каријери, оснивању породице, бављењу спортом, дружењу или путовањима.

„Квалитет живота обољеле особе не зависи само од фармаколошких фактора, веома је важан стил живота. Физичка активност и социјална интеракција су есенцијалне компоненте квалитета живота“, закључује Наташа Томић предсједница Удружењаобољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије.

Према ријечима Наташе Томић када је у питању финанирање Удружења обољелих од мултипла склерозе Сарајевско-романијске регије уврштени су у буџет општине Источно Ново Сарајево, али по потреби имају помоћ и остали општина: Источна илиџа, Пале, Трново, Рогатица, Калиновик…

Свјетски дан мултипле склерозе се обиљежава широм свијета да би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих, правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте. У циљу промоције и едукација данас на Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву у периоду од 10 до 18 часова Чланови Удружења дијелиће промотивни материјал  и бити на услузи свима онима које интересује шта је Мултипла склероза и како је препознати.

 

ИЗВОРртвис
Претходни текстШампионат свијета у рафтингу: Данас крећу такмичења у три дисциплине
Сљедећи текстНа Свесрпском сабору биће представљена декларација коју ће усвојити скупштине Српске и Србије