Насловна Вијести „Обавеза сваког Србина да помогне српским породицама на Космету“

„Обавеза сваког Србина да помогне српским породицама на Космету“

36
0

Брачни пар Весна и Андрија Кнежевић Куљача, заједно са православним Братством „Ђурђевац“ и Хуманитарним клубом „Млади за Космет“ из Подгорице, допремили су помоћи братству Манастира Високи Дечани, Невладиној организацији „Мајка девет Југовића“ и породици Синише Јовића у селу Зебинце код Новог Брда.

Данило Дамјановић из Хуманитарног клуба „Млади за Космет“ рекао је Срни да су са Братством „Ђурђевац“ и породицом Куљача организовали још једну хуманитарну акцију намијењену набавци котла за парно гријање гостинског конака братства Високих Дечана.

– Сваки цент преко зацртаног износа, још десетак хиљада евра, у договору са оцем Исаијем из Високих Дечана је предат НВО „Мајка девет Југовића“, како би угроженим српским породицама у метохијској котлини био обезбијеђен грађевински материјал, покућство и животне намирнице потребне за голо преживљавање – рекао је Даниловић.

Владимир Ђурашковић из Хуманитарног клуба „Млади за Космет“ рекао је да ће прикупљеним новцем помоћи седам-осам српских породица, које живе у крајње тешким условима, да преживе и опстану.

– Без њиховог опстанка свака прича о нашем Светом Косову и Метохији је бесмислена – рекао је Ђурашковић.

Андрија Кнежевић, запослен у Ватрогасној јединици у Будви, с нескривеним поносом каже да је обавеза сваког припадника српског рода да притекне у помоћ српским породицама, посебно онима јужно од Ибра на Косову и Метохији.

– Треба доћи и лично се увјерити у каквим условима живи наш српски род на Косову и Метохији. Ово је живот раван животу у логорима, без основних услова, са непрестаним страхом за сопствени живот, посебно живот дјеце – рекао је Кнежевић.

Он је испричао да је његова супруга Весна је, током љетовања педесеторо дјеце са Косова и Метохије у Будви прије двадесетак дана, упознала осмогодишњег Михајла Јовића из села Зебинце код Новог Брда.

– Непрестано размишљамо од Михајлу и његовој сестрици Марини који живе у потпуној изолацији у засеоку Мануте код Новог Брда. Немају вршњака, а у пречнику од око три километра чују само гласове гаврана и дивљих звери – рекао је Кнежевић.

Кнежевић каже да су та дјеца, упркос томе, примјер васпитаности, умјерености и скромности.

– Управо зато смо одлучили да им донирамо за сада нешто више од хиљаду евра, како би привели крају градњу куће, да Михајло и Марина спавају у топлим и сувим креветима – рекао је Кнежевић и навео да је његова супруга Михајлу поклонила мобилни телефон како би њихова два сина била на вези са њим.

– Да би Михајло бар у вечерњим часовима, када дотјера краве са испаше, могао да се чује са другарима – рекао је Кнежевић.

Братство „Ђурђевац“, чланови Клуба и породица Кнежевић Куљача су најавили допремање нове помоћи породи Николић из Ропотова код Гњилана, у којој је троје дјеце старости од шест до десет година прије неколико мјесеци остало без оца и сада живе од социјалне помоћи у износу од 90 евра на мјесечном нивоу.

ИЗВОРРТРС
Претходни текст„Четири плус“: Много урађено за вишечлане породице, потребан закон о мајци
Сљедећи текстОдржана завршна едукација за професионалце у систему социјалне заштите, прилог РТВИС, 18.09.2022. (ВИДЕО)