Насловна Најновије Обиљежавање “Дана одбране Илиџе“ 11. маја

Обиљежавање “Дана одбране Илиџе“ 11. маја

44
0

Борачка организација „Илиџански борац“, обиљежиће у суботу, 11. маја, дан одране од другог напада такозване Армије БиХ на Илиџу у протеклом Одбрамбено-отаџбнском рату.

Делегација Борачке организације „Илиџански борац“, сваке године у порти Храма Светог Саве у Блажују, прислужи свијеће и ода почаст свим борцима погинулим у нападима такозване Армије БиХ на Илиџу 22. априла и 14. маја 1992. године.

Парастос за погинуле борце Српске Илиџе биће служен у 11.00 часова.

У 12.30 часова биће одржана Свечана академија у Културном центру Источно Сарајево, након чега ће услиједити дружење ветерана и ручак у Хотелу Београд.

Борачка организација „Илиџански борац“, сваке године организује манифестацију „Дани одбране Илиџе“.

Први напад такозване АБиХ догодио се 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата, живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске.

Од погинулих 1.064 борца, њих 560 били су припадници „Илиџанске бригаде“, која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

„Илиџанска бригада“ била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе, исељено је након потписивања Дејтонског мировног споразума, јер је одбрањено подручје припало ФБиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

ИЗВОРБО ''Илиџански борац''
Претходни текстУкључите се у Васкршњу акцију помоћи социјално угроженом становништву Источног Сарајева
Сљедећи текстМлади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих