Насловна Најновије Обиљежавање 31 године од страдања Срба у Сијековцу

Обиљежавање 31 године од страдања Срба у Сијековцу

65
0

У Сијековцу код Брода данас ће бити обиљежена 31 година од злочина над недужним српским цивилима у овом селу, који су починиле регуларне оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Најављено је да ће обиљежавању присуствовати предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу у 10.30 часова биће служен парастос, у 10.40 предвиђено је полагање вијенаца и цвијећа, а након тога планирано је обраћање званичника, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

У документима Борачке организације Брод наводи се да је током 1992. године у Сијековцу убијено 46 српских цивила.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

ИЗВОРсрна, фото Glas Regije
Претходни текстСјећање на Срђана Трифковића, великог српског гуслара
Сљедећи текстДанас сунчано, увече киша