Насловна Најновије Обиљежавање 81 године од страдања Срба у Дракулићу

Обиљежавање 81 године од страдања Срба у Дракулићу

76
0

У бањалучком насељу Дракулић, данас ће бити служен помен Србима над којима су прије 81 године усташе починиле покољ у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Обиљежавању ће између осталих, присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и српски представници у институцијама БиХ.

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова богослужењем у Цркви Светог великомученика Георгија у Дракулићу.

У 12.00 часова код Спомен-костурнице у Дракулићу биће служен помен за убијене Србе, док је за 12.10 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа.

Обиљежавању ће присуствовати и руководства града Бањалуке, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Удружења потомака жртава усташког злочина „7. фебруар 1942. година“, градских и општинских невладиних организација и грађана.

Организатор обиљежавања сјећања на овај историјски догађај од републичког значаја је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су 7. фебруара 1942. године на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману „Дракулићи“ покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије којег су чак потровани пси у тим селима – да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић, заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, пише у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима, био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања, служи се парастос у насељу Дракулић.

ИЗВОРсрна, фото Независне новине
Претходни текстМагистрални и регионални путеви проходни, осим за шлепере
Сљедећи текстНепроходни путеви према Копаонику