Насловна Најновије Обиљежене 33 године од почетка рата у Требињу

Обиљежене 33 године од почетка рата у Требињу

29
0

У Требињу су данас обиљежене 33 године од напада хрватских снага на подручје овог града 1. октобра 1991. године, када је погинуло 19 бораца.

Помен погинулима служен је у Цркви Светог кнеза Лазара, а потом је положено цвијеће на Споменик браниоцима Требиња.

Присјетивши се тог 1. октобра 1991. године, борац Требињске бригаде Миодраг Вишњић је испричао новинарима, да је то јутро у пола седам почео напад хрватске војске на територију БиХ, када је у Иваници одмах погинуло 10 људи.

„Остао сам жив да свједочим и преносим другим младима. Тужан је ово дан, живимо и сјећамо се, нека им је вјечна слава и хвала“, рекао је Вишњић.

GBO Trebinje: ISTINOM PROTIV PREKRAJANjA ISTORIJE | Trebinje Danas

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, рекао је новинарима, да је тих дана било веома тешко, да је тај први дан погинуло много људи и да то не смије бити заборављено.

„Ми то настојимо колико је могуће, јер су нам ти људи омогућили да уживамо у слободи и миру, да стварамо и одбранимо Републику Српску. Притисци су скоро сваки дан на предсједника и институције, сматрам да треба да будемо сложни, јединствени, као што су деведесетих били јединствени на линијама фронта“, рекао је Ћурић.

Предсједник Скупштине Борачке организације Требиње Петар Вуковић, истакао је значај сјећања на жртве пале тог 1. октобра 1991. године, када је погинуло 19 бораца.

„Они су за ову државу дали нешто највредније, о њима морамо да причамо, са поштовањем и уважавањем, као и о свим ратним војним инвалидима“, рекао је Вуковић.

Када је ријеч о запошљавању дјеце погинулих бораца, Ћурић је рекао да их тренутно нема на евиденцији Завода за запошљавање, а Вуковић је навео да је у посљедње вријеме запослено 26 бораца и да су њих 100 финансијски помогли, те обезбиједили превоз свим борцима, који су имали потребу за лијечењем у другим градовима.

Цвијеће на Споменик браниоцима Требиња, положиле су делегације Градске управе Требиње, Борачке организације Требиње и Социјалистичке партије.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстВашингтон: Докази о ратној сарадњи Алије Изетбеговића и Бин Ладена
Сљедећи текстПочиње “Арт фест“ у 16 градова Српске и Србије