Насловна Најновије Обиљежено 27 година од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић Граду

Обиљежено 27 година од ексхумације масовне гробнице у Мркоњић Граду

152
0

У Мркоњић Граду служен је парастос и положени вијенци на Градском гробљу поводом 27 година од отварања масовне гробнице.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је раније да је масовна гробница у Мркоњић Граду, из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца који су убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године, још један у низу свирепих и мучких злочина почињених над српским народом којем свједочи Република Српска, али и цјелокупан српски народ.

Према налазима патолога Зорана Станковића, који је вршио обдукцију, лешеви пронађени у масовној гробници били су везани бодљиковам жицом, а на тијелима су евидентиране разне тешке повреде.

Докази који су пронађени на самом гробљу као што су паљевина, крвави трагови одјеће и обуће, плински бренер, бодљикава жица, чауре од пјешадијског наоружања потврђују да је њихов покољ био студиозно планиран.

Упркос многобројним доказима и налазима патолога, правде за ове невине жртве нема ни након 27 година.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички чист простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

Током агресије на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године протјерано је више од 120.000 Срба.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЗа инфраструктурне пројекте 2.500.000 КМ
Сљедећи текстПојачан интензитет саобраћаја на улазу у БиХ