Насловна Најновије Обиљежено 29 година од формирања Деветог одреда специјалне бригаде полиције

Обиљежено 29 година од формирања Деветог одреда специјалне бригаде полиције

78
0

У Фочи је данас обиљежено 29 година од формирања Деветог одред Специјалне бригаде полиције Републике Српске, у којем су били прекаљени борци који су се посебно истакли на херцеговачком и сарајевском ратишту.

„Сјећам се већих битака са фочанским одредом у којима су показали изузетну храброст, попут битке на сарајевском ратишту када су муслиманске снаге пробиле спољни обруч код Средњег. Наша четири одреда – бањалучки, шеховићки, илиџански и фочански, одмах су били ту и у току ноћи смо извршили пробој и вратили линије које су биле пале“, рекао је предсједник Удружења ветерана Специјалне бригаде полиције Жељко Јанковић.

Ратни пут Деветог одреда Специјане бригаде полиције трајао је од Ђурђевдана 1995. до окончања ратних сукоба.

Јанковић је напоменуо да је овај одред основан крајем рата, али од прекаљених бораца, који су и одабрани за овакву јединицу управо због својих војничких способности.

Он је навео да је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 148 припадника Специјалне бригаде полиције, из свих њених десет одреда.

Јанковић је напоменуо да бригада више не постоји, али да се њени припадници и даље држе заједно, те да Удружење окупља око 1.100 ветерана.

„Окупљамо се, присјећамо се наших погинулих припадника, рањених, видимо гдје ко ради, шта је потребно дјеци и слично. До сада нам је Министарство унутрашњих послова излазило у сусрет и омогућавало да наша дјеца, уз испуњавање свих услова, буду примљена у школу МУП-а, на факултет или на посао“, додао је Јанковић.

Годишњица обиљежавања оснивања Деветог одреда Специјалне полиције Републике Српске

Ветеран Деветог одреда из Фоче и активни припадник Жандармерије Пајо Паприца истакао је да се акција на сарајевском ратишту, када су одреди Специјалне бригаде успјели да поврате линије одбране и непријатеља одбију на почетни положај, и данас назива бриљантном у смислу војне тактике.

„Да у томе нисмо успјели, многе наше снаге остале би у окружењу, огромне би биле посљедице, не смијемо ни замишљати шта би се десило. Можда је то и Божија судбина да се нађемо у том моменту на том простору и да све то урадимо на такав начин – без губитака на нашој страни, а на напријатељској снази губици су били велики“, рекао је Паприца.

Погинулим борцима данас је служен парастос, те је положено цвијеће код споменика испред зграде Полицијске управе у Фочи.

Међу бројним делегацијама које су на споменик погинулим припадницима полиције положиле цвијеће вијеће били су начелник општине Милан Вукадиновић, представници више одреда некадашње Специјалне бригаде, као и представници Специјане антитерористичке јединице Републике Српске, која је настала из Специјалне бригаде, те ветерани „Белих вукова“, Црвених беретки и Жандармерије Србије.

ИЗВОРсрна
Претходни текстГрифитс: Газа пред апокалипсом без додатне помоћи
Сљедећи текстОбиљежене 32 године од формрања Вишеградске бригаде