Насловна Најновије Одлука ЦИК-а да забрани СДС-у учешће на изборима директан удар на демократију...

Одлука ЦИК-а да забрани СДС-у учешће на изборима директан удар на демократију – Реакције

79
0
Ковачевић: ЦИК доказао да је Марфијев и Шмитов
Данашњом одлуком да СДС-у онемогуће учешће на изборима, само су и дефинитивно доказали да они нису ЦИК БиХ, већ ЦИК америчког амбасадора Мајкла Марфија и Кристијана Шмита, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
 

Радован Ковачевић - Фото: РТРС

Ковачевић наводи, да је БиХ заиста суверена земља, била би спремна и способна, у складу са законом, заштитити основна права својих грађана.

– Појединцима и организацијама који нису прекршили ниједан закон у БиХ, морају се гарантовати прописане слободе и права, небитно да ли је у питању право на зарађени лични доходак појединца или право на учешће на изборима политичких организација. Овим је само још једном потврђено да смо били у праву када смо позивали на јединство и заједничку одлуку свих странака Српске да учествујемо искључиво на изборима по Изборном закону Републике Српске. – додаје Ковачевић на друштвеној мрежи „Икс“.

Нешић: Одлука ЦИК-а директан удар на демократију
Одлука Централне изборне комисије да забрани учешће Српској демократској странци на предстојећим локалним изборима представља још један у низу покушаја бошњачке политичке елите да фрустрацију због недавног гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сребреници искаљује на српском народу. Јасно је да Бошњаци не могу да поднесу јачање Срба и српског народа, те користе све могуће механизме да нас ослабе и униште нашу демократију каже предсједник ДНС-а Ненад Нешић.
 

Ненад Нешић - Фото: РТРС

Он додаје да је одлука ЦИК-а директан удар на демократију и представља опасан преседан који може имати далекосежне посљедице.

– Сљедећи корак биће систематско одузимање свих права српском народу у БиХ. Овим путем позивам све релевантне међународне и домаће институције да реагују и спријече даљу ерозију демократских принципа и права Срба у БиХ – истакао је Нешић.

Он додаје да је ово доказ да српски народ мора бити јединствен.

– Очигледно је да моћници нису научили, а Бошњаци их нису научили, да је српски народ најјачи кад мисле да ће га сломити. Тада збија редове и побјеђује. Борба за очување наших права и слобода не смије стати, јер је то борба за будућност свих нас – закључио је Нешић.

Тривић: Поражавајућа одлука ЦИК-а
Предсједник Народног фронта Јелена Тривић рекла је да је поражавајуће што је Централна изборна комисија БиХ одбила пријаву за учешће на изборима Српској демократској странци и изразила наду да ће жалбени поступак омогућити СДС-у излазак на изборе, јер то мора да буде у интересу свих актера политичког живота.
 

Јелена Тривић - Фото: Уступљена фотографија

Тривићева је нагласила да ово није само дискриминација странке и њених кандидата, него свих људи који су имали и имаће намјеру да гласају за СДС, саопштено је из Народног фронта.

– Ово није питање СДС-а него основних постулата на којима почива демократија – истакла је Тривићева и додала да је СДС државотворна странка у Републици Српској.

Централна изборна комисија БиХ одбацила је пријаву СДС-а за учешће на локалним изборима у октобру јер, како је речено, не испуњава прописане услове због тога што је рачун странке за финансирање кампање отворен на физичко лице.

СПС: Одлука ЦИК-а одузимање ваздуха нашој демократији
Социјалистичка партија Српске оштро осуђује одлуку Централне изборне комисије о забрани учешћа Српској демократској странци на предстојећим Локалним изборима. Сматрамо да је ова одлука политички и национално мотивисана и представља озбиљан удар на демократске процесе и плурализам у нашој земљи, саопштено је из СПС-а.
 

СПС - Фото: илустрација

СПСФото: илустрација

– Одлука ЦИК-а није само неправедна према СДС-у, већ и према свим грађанима који имају право да слободно бирају своје представнике. Демократија се темељи на праву сваког политичког субјекта да учествује у изборном процесу, а ова забрана представља опасан преседан који може довести до даљих политичких манипулација и злоупотреба – стоји у саопштењу СПС-а.

Из Социјалистичке партије Српске апелују на ЦИК да преиспита своју одлуку, те омогући Српској демократској странци да учествује на локалним изборима. Такође, из иве партије позивају све релевантне домаће и међународне институције да реагују на ову очигледну неправду и заштите демократска права и слободе у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

– Сматрамо да је сада, више него икад, потребно јединство свих политичких актера у борби за очување демократских вриједности и права грађана. Социјалистичка партија Српске је свјесна симболике ове одлуке јер је ударено на политички субјект који је био кључни фактор приликом оснивања Републике Српске. Све наведено налаже да се према овоме односимо заједнички и солидарно, изузимајући се из тренутних разлика на политичкој сцени јер у супротном дозвољавамо шачици бирократа да нам узима ваздух слободе – демократију – саопштили су из СПС-а.

Бореновић: Одлука ЦИК-а удар на основна демократска права
Одлука ЦИК БиХ којом се одбацује пријава за изборе Српској демократској странци је лоша и представља удар на основна демократска права, рекао је ово предсједник ПДП Бранислав Бореновић, истичући да нити једним актом СДС-у није забрањено политичко дјеловање, а да је данашњом одлуком ЦИК то практично учинио.
 

Бранислав Бореновић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

– Шокирала ме оваква одлука. СДС је најстарија српска странка, највећа опозициона странка и понављам – нити једним законом, нити било којим другим актом се њено дјеловање не доводи у питање. ЦИК је морао наћи начин да се проблем рачуна превазиђе. Очекујем да се у жалбеном поступку ова неправда исправи и да Српска демократска странка учествује на изборима – поручио је Бореновић.
Станивуковић: Одлука ЦИК-а доказ како странци „помажу“ опозицији
Одлука ЦИК БиХ којом се одбацује пријава за изборе Српске демократске странке је недопустива и представља удар на основна демократска права. Исто као што су институције пронашле начин да људима са угашеним рачунима исплате плате, тако ЦИК мора пронаћи начин да СДС изађе на изборе, истакао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.
 

Драшко Станивуковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

– Преживјеће СДС и ову кризу, као што је многе прије, али онемогућавање изласка на изборе највећој опозиционој странци је још један од примјера који показују ко има највише користи од странаца и да то никада није била опозиција! Дајем искрени подршку руководству, члановима и свим симпатизерима СДС, увјерен да ће из ове ситуације изаћи још већи и снажнији – истакао је Станивуковић на друштвеној мрежи „Икс“.
ИЗВОРРтвис
Претходни текстДамјан Шкипина кандидат СНСД-а за начелника општине Пале
Сљедећи текстПретежно сунчано