Насловна Вијести Од августа пет нових лијекова на рецепт

Од августа пет нових лијекова на рецепт

53
0

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од 1. августа почиње да финансира пет нових лијекова који се издају на рецепт, а поједини лијекови биће пребачени са листе Б на листу А, гдје је много мања партиципација за осигуранике који нису ослобођени ове обавезе.
Фонд са ажурираном листом лијекова који се издају на рецепт наставља са праксом побољшања доступности лијекова, јер ће се и један лијек за обољеле од хемофилије, који се до сада примао само у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске, моћи на рецепт подизати и у апотекама, саопштено је из Фонда.

„То значи да осигураници из других дијелова Српске више неће морати долазити у УКЦ Српске само да би примили ову терапију, него ће им лијек бити доступан у апотеци у мјесту пребивалишта“, наводи се у саопштењу.

Ријеч је о лијеку „туроктоког“, који је потребан обољелима од хемофилије.

На листу А уврштавају се два нова лијека у лијечењу ангинозних напада, као и за лијечење умјерено јаког до јаког хроничног бола код болесника са малигним обољењима.

Из Фонда су истакли да је посебно значајно то што ће Фонд од 1. августа почети да финансира лијек у спреју за лијечење ангинозних напада, јер се до сада на листи А1 /листа нерегистрованих лијекова/ налазио овај лијек у облику таблета.

„Међутим, како се ради о нерегистрованом лијеку, често је долазило до несташица овог лијека у апотекама. Зато је на листу А сада уврштен лијек у облику спреја који је регистрован на нашем тржишту како би осигураницима осигурали доступност овог лијека“, наводи се у саопштењу.

То је још један показатељ, додаје се, да Фонд анализира потребе здравствене струке и осигураника, а све с циљем повећања обухвата лијекова које осигураници не морају сами да купују, него су доступни о трошку обавезног здравственог осигурања.

Будући да се тренутно на листама лијекова који се издају на рецепт не налази ниједан лијек са дугодјелујућим дејством у лијечењу хроничног бола, почетком августа на рецепт осигураницима који болују од малигних болести биће доступан лијек „оксикодон, налоксон“ таблете у више доза, на препоруку онколога.

„Овај лијек се уврштава на листу А, а с обзиром на то да су осигураници који болују од малигних болести ослобођени плаћања партиципације за основну болест и све њене компликације и овај нови лијек ће им Фонд у потпуности финансирати“, наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о листи Б, гдје је партиципације 50 одсто за све осигуранике, почетком августа уврштавају се три нова лијека која се користе у лијечењу хипертриглицеридемије, алергијског ринитиса, те у лијечењу хипертензије, а ријеч је о савременијим терапијама које би знатно требало да унаприједе квалитет живота обољелих.

И са овом новом листом, Фонд наставља праксу пребацивања лијекова са листе Б на листу А, гдје је мање лично учешће осигураника у трошковима лијекова, када год се за то стекну услови.

Тако ће се од 1. августа, на приједлог Удружења офталмолога Републике Српске, капи за очи „бринзоламид“ које се користе у лијечењу глаукома са листе Б пребацити на листу А.

„То значи да осигураници који су ослобођени плаћања партиципације неће плаћати ништа за ова лијек, а они који нису ослобођени ове обавезе плаћаће партиципацију у износу од 10 одсто цијене лијека, умјесто досадашњих 50 одсто“, наводи се у саопштењу.

Приликом ажурирања листе лијекова Фонда, стручна комисија за лијекове, у чијем саставу су и представници здравствених установа, посебно је водила рачуна да се на листу уврштавају новије терапије за које се очекује да ће због доказане ефикасности у лијечењу рационализовати укупне трошкове Фонда за лијекове који се издају на рецепт.

„Очекује се да ће пацијенти са овим терапијама убудуће мање користити остале лијекове, што ће уједно побољшати и квалитет живота осигураника“, наводи се у саопштењу.

Ово је други пут у току ове године да Фонд ажурира листу лијекова, будући да је почетком године на листу лијекова који се издају на рецепт уврштено десет нових лијекова.

„Циљ је да увођењем нових лијекова осигураницима на рецепт буде доступно што више терапија, у складу са финансијским могућностима Фонда, како би у коначници и здравствена заштита грађана била што квалитетнија“, наводи се у саопштењу. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстБајден се суочава са опозивом?
Сљедећи текстПочео фестивал европског филма на Палићу (ФОТО)