Насловна Најновије Од данас на рецепт нових шест лијекова

Од данас на рецепт нових шест лијекова

94
0
Фонд здравственог осигурања уврстио је на листу шест нових лијекова који се издају на рецепт и од данас ће бити доступни осигураницима.
 

Ријеч је о лијековима за лијечење хроничне бубрежне болести повезане са дијабетесом типа два код одраслих, за обољеле од улцерозног колитиса, од бронхијалне астме, за лијечење неплодности, те терапији за дјецу због поремећаја узрокованог недовољним излучивањем хормона раста, саопштио је Фонд.

На Листу А уводи се нови лијек „соматрогон“ за дјецу узраста од три до 18 година који имају поремећај узрокован недовољним излучивањем хормона раста, који се апликује једном седмично што представља значајну олакшицу пацијентима.

На листи лијекова се налази још један лијек који регулише хормон раста, али је тренутно његова глобална несташица, због чега је стручна комисија предложила да се уведе још један лијек како би се побољшала доступност терапије и омогућило ефикасније лијечење.

– Напомињемо да ће и овај лијек Фонд у потпуности финансирати, јер су дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације- – саопштено је из Фонда.

На Листи Б, гдје сви осигураници без изузетка издвајају доплату од 50 одсто, уводе се три нова лијека и то за лијечење бронхијалне астме, хроничне бубрежне болести повезане са дијабетесом типа два код одраслих, те за лијечење акутних епизода и одржавање ремисије улцерозног колитиса.

– Ријеч је о лијековима који ће значајно допринијети ефикаснијем лијечењу, па се тако финансирањем новог лијека за осигуранике који имају астму /“монтекуласт филм“ – таблете/ очекује да ће смањити потребу кориштења симптоматских лијекова. Будући да је овај нови лијек једини у лијечењу астме који је у фиксној дози без потребе подешавања, значајно ће олакашати пацијентима примјену ове терапије – наведено је у саопштењу.

Поред Листе А и Б, од 1. јула се и на Листу А1, гдје се налазе нерегистровани лијекови на тржишту БиХ, уводе два нова лијека – за лијечење неплодности „кломифен“ и „цинаризин“ за контролу вртоглавице, зујања у ушима, те осјећаја мучнине и повраћања изазваних поремећајима равнотеже.

– Оба ова лијека нису регистрована у БиХ, а уврштавањем на Листу А 1 омогућиће се њихова доступност и значајно унаприједити квалитет лијечења – наводе из Фонда.

Такође, на приједлог Савеза за ријетке болести Републике Српске, сва храна за посебне медицинске намјене коју Фонд финансира и која је до сада на рецепт прописивана за одређене дијагнозе ријетких болести, од сутра ће бити доступна за све обољеле регистроване у Центру за ријетке болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПланинари ПСД „Трескавица“ Трново на Алпама (Фото)
Сљедећи текстВлада Српске о Приједлогу закона о допуни Закона о банкама